– 10 жовтня прочитав статтю «Чому у Людавці протестували 10 сіл?» І був вражений! — сказав Валерій Васильович Козяк. — Виходить, громада цих сіл, де є сільські і районні голови, сільські і районні депутати, не може перемогти злочинне, на їхню думку, рішення Вінницької міської ради щодо будівництва сміттєпереробного комплексу. Це питання тягнеться з 2011 року. Невже ми не можемо бути господарями у своєму домі? Хіба це не марнотратство — вирубати здоровий ліс, будувати на новому місці завод і даремно обігрівати повітря, спалюючи сміття? Та ще й возити його з Вінниці, палити бензин, намотувати по 50 км туди і назад…

– Яке рішення цієї проблеми ви бачите?

– Ми, громадські активісти, давно підготували проект, який передбачає перенос Людавського сміттєпереробного комплексу на територію колишнього тепличного господарства в районі вул. Сергія Зулінського (Тарногродського). Ці старі іржаві теплиці ще можуть приносити користь. По-перше, при переробці сміття можливо налагодити комбіноване виробництво електричної та теплової енергії. Цю дармову, по суті, енергію використовувати для потреб вінничан. По-друге, можна переобладнати теплиці у ферми для утримання свиней (яких годувати, в тому числі і харчовими відходами).

Такий проект — згідно з законодавством і наданими громаді правами і повноваженнями — може прийняти територіальна громада чи ОТГ, зобов’язати владу його виконувати і проконтролювати це виконання. А потім залишиться тільки отримувати доходи від втілення вдалої ідеї.