Родичі полеглих Валерія Брезденюка та Леоніда Полянського хотіли їх бачити саме в центрі, а не за кілька кілометрів від нього. Також вони нарікали і на саму композицію, автором якої став вінницький скульптор Анатолій Бурдейний.

Втім, 14 жовтня таки відбулось урочисте відкриття. Щоправда, сім’ї майданівців туди принципово не прийшли, бо мають гіркий осад на душі.

– Ще на початку ми просили владу про те, що коли будуть встановлювати пам’ятник, потрібно з нами порадитись і не зображати конкретних облич. Адже зрозуміло, що скульптор бачить все по-своєму і не зможе на камені відобразити із фотокарток наших дорогих людей. Повірте, для нас кожна неточність – це як удар ножем по серцю. Бо в нас досі болить і не гоїться та рана. Втім, місцеві посадовці та автор композиції нас не слухали. Ми вже були готові на те, аби скульптор на папері намалював портрети Валерія та Леоніда і показав нам, аби ми підказали, що виправити. Але теж ніхто не зважав. А коли ми побачили готовий пам’ятник, на який згоду не давали, то ледь мову не відняло. Мій брат на себе зовсім не був схожий, хоча загинув у розквіті сил — 38 років, – каже сестра загиблого Юлія Полянська. — А ось його земляка Валерія Брезденюка чомусь було два зображення. Незрозуміло і те, чому увіковічили поранену на Майдані медсестру Олесю, але то вже інше питання. Врешті, ми пішли скаржитись до міської ради. Але там відповіли, що пам’ятник буде саме таким. Через це сильно образились, бо виходить, що влада керується тільки своїми бажаннями. Тому на запрошення бути на відкритті ніяк не відреагували. Звісно, якби в цій ситуації вчинили мудро, обов’язково прийшли б, бо загинули дорогі нам люди. Приїхав би син Льоні із Києва, котрий навчається в ліцеї Богуна, прийшла б донечка. Краще будемо ходити на могили майданівців та молитись за їхні душі…

Окрім відкриття пам’ятника Героям Майдану, цього дня у Жмеринці відкрили ще один — загиблим захисникам України. Його автором став відомий скульптор із Хмільника Віктор Стукан. Він із залізобетону зобразив монумент Пресвятої Богородиці, котра покровом огортає воїна. Кажуть, що ідея поєднати пам’ять про різні покоління захисників постала в момент, коли один із учасників АТО приїхав з Київської області до Жмеринки і віднайшов на гранітній плиті викарбувані ім’я та прізвище свого дідуся, що також вірою і правдою служив своєму народу. За кошти міського бюджету відремонтували площу, братську могилу, оновили плити з іменами загиблих. На придбання і спорудження пам’ятного знаку Героям Майдану з бюджету міста виділено 450 тис. грн., на пам’ятник захисникам України – 750 тис. грн.

Віталіна Трудько