Незвичайний урок справедливості у 3-Б класі Вінницької школи-гімназії №23 проводила не рідна і знайома вчителька Людмила Ямкова, а секретар судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Тетяна Шемета.

І відбувалося це у День юриста. Такий виховний експеримент запропонувала провести у всій Україні Асоціація розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя». А Вінницький апеляційний суд перший відгукнувся на цікаву пропозицію.

Тетяна Шемета до цього уроку готувалася дуже відповідально. По-перше, тому, що колись дуже давно сама мріяла бути вчителем. А по-друге — переживала, чи сподобається все третьокласникам, чи вдасться донести до них основну суть.

На уроці школярі не просто говорили про справедливість і як треба себе поводити у суперечках, а й переглянули симпатичний мультик про Коня, котрий загубив підкову, і Хом’яка, котрий її знайшов. Обидва пішли до суду шукати справедливості. Третьокласники миттю розділилися на два табори: ті, хто підтримував Коня, і ті, хто став на бік Хом’яка. Кожен висловив свої аргументи «за» і «проти». І, незважаючи на те, що прихильників Коня було значно більше, правда виявилася на боці Хом’яка. Годі й казати, що такий інтерактивний урок дуже припав до душі активним і допитливим третьокласникам!

«Дорослі часто розв’язують суперечки у суді, а рішення суду – обов’язкове для всіх. Я вам бажаю, аби ви швидко мирилися та вміли визнавати свої помилки», – сказала Тетяна Шемета й подарувала на згадку учням наліпки з серії «Справедливці».

Тетяна ВЕРБИЦЬКА