«Словами не передати того настрою, з яким ми відряджали до першого класу свою наймолодшу донечку. Бо обіцяли нам, що діти навчатимуться за новою програмою, сидітимуть за новими сучасними партами, користуватимуться новими підручниками.

Але реальність виявилася не такою світлою. Якщо ситуацію з підручниками (чи то пак — з їх відсутністю) ще більш-менш пояснили тим, що не встигли надрукувати їх у потрібній кількості (до речі, така ситуація відбувається вже не один рік), то відсутність у нашому першому класі звичайної дошки ніхто пояснити не може.

У мене четверо дітей. Старші ходять до іншої школи. Але оскільки ми змінили місце проживання і переїхали до іншого мікрорайону, наймолодша пішла до першого класу на новому місці. Зі старшими проблем не виникало. Ну, іноді треба було здати якісь гроші на потреби класу. Але тут, бачу, проблеми вже з самого початку. Виявилося, що у сусідньому класі першачки навчаються не за новими партами, як було розрекламовано, а за відремонтованим старим мотлохом. Та ще й виявилося, що школа якимось чином заборгувала за утеплення 20 тисяч гривень і ці гроші пропонується зібрати з батьків. Ніби й не багато, по 20 гривень щомісяця з кожної дитини, але вже ж наголошувалося, що за капітальні ремонти платить міська влада, а не батьки! До вчителів претензій немає, вони тут просто чудові і намагаються все зробити, аби навчити наших дітей навіть без тих підручників, котрі обіцяють видати у листопаді. Але до організації процесу навчання виникають питання, котрі адміністрація школи мала б вирішити самостійно.

Лілія»

Цей лист ми попросили прокоментувати директора департаменту освіти м. Вінниці Оксану Яценко. Вона відповіла так:

– Все це не відповідає дійсності. Бо ніхто б не запустив дітей у клас без меблів. Інша річ, що немає нової дошки чи нових парт. Але це не проблема, нові меблі будуть. А з підручниками — то це проблема міністерства. Міністерство обіцяло видати підручники до 1 вересня. Але так, як у них відбувся збій, цього не сталося. Та підручники поступово надходять. На 24 відсотки першокласники Вінниці забезпечені підручниками. «Математика» та «Українська мова» вже є, а до кінця жовтня отримаємо всі підручники. По великому рахунку, у вересні першачкам підручники і не потрібні, бо у цей період відбувається адаптація дитини у школі. Вони граються, формують колектив. З підручниками почали працювати тільки у жовтні. А щодо грошей — то усі роботи з утеплення шкіл виконувалися за рахунок міського бюджету.