Яблучно-ягідну Вінниччину презентував фестиваль Apple Bar. В Україні наша область займає перше місце з валового виробництва плодово-ягідної продукції. 21 жовтня у Бару відзначали три свята – міжнародний День Яблука, День працівників харчової і переробної промисловості України і другий міжнародний фестиваль-ярмарок Apple Bar.

ТОВ «Тріада МК» — сільськогосподарське підприємство у Сниткові Муркуриловецького району, яке займається вирощуванням фруктів та ягід. Тут на 400 га дозрівають яблука, вишні, аронія, малина, суниця садова, лохина, ожина тощо. У структуру входить підприємство глибокої заморозки, холодильний комплекс, завод з виробництва соків.

– Найсмачніші яблука родять у нас, на землях між Бугом і Дністром, це визнають учасники міжнародних виставок у Берліні та інших світових столицях, – поділився Сергій Українець, директор ТОВ «Тріада МК», на науково-практичній конференції фестивалю Apple Bar. – П’ять років тому я ризикнув і посадив ділянку яблуневого саду. Віктор Ольховський, сільський голова Сниткова, “горів” своїм селом і з ентузіазмом мене підтримав. З часом виникло кооперативне об’єднання, де кожен займав свою нішу: виробництво, переробка, логістика, збут. Проблеми є, наприклад, у складі нашого підприємства 18 фермерських господарств, важко оформити землю, йде тяганина з Держгеокадастром.

Ми працюємо на три ринки – внутрішній український ринок, європейсько-азіатський і ринок переробки. По-перше, потрібна якісна сертифікована продукція, по-друге — широкий асортимент, по-третє — конвейєр поставки. Таким чином, у кооперативне об’єднання може входити вся Україна, бо є різниця 2-3 тижні у строках дозрівання ягід і фруктів. Але якщо роялті не сплачено, посадковий матеріал невідомо де куплений, то збуту однозначно не буде! Я запропонував людям вирощувати смородину, гарбуз, моркву, буряк, аронію. Смородину я купував по 10 грн/кг на місці, робив сік чи ін. Намагаюсь “затягувати” у “Тріаду” допоміжні кошти — державні дотації, компенсації, іноземні гранти тощо.

Нині не вистачає спеціалістів, хоч заплата хороша, агроном у Сниткові отримує 25 тис.грн., а збирачі по 10 тис. грн. щомісяця. Зараз розпочали у Вінниці будівництво заводу з виробництва дитячого харчування. Запустили австрійську лінію, де крім соків, можна випускати сидр, кальвадос, джеми. Запрошуємо студентів на виробничу практику з отриманням зарплати. Тепер наша перспектива — органічне, екологічно-чисте виробництво, якого чекають у Європі і в світі.