Корупція та кримінал міцно вросли у чиновницькі ряди. Настільки, що коли виконуючий обов’язки прокурора області Сергій Сухоребрий звітував про роботу правоохоронців за перше півріччя, у сесійному залі стояла мертва тиша. Бо про таке свавілля вже давно не доводилося чути.

79 осіб серед котрих шестеро депутатів обласної ради та один посадовець виконавчого апарату ради притягувалися до відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. З почату року виявлено 106 фактів хабарництва. (До слова, минулого року – 76)  Серед обвинувачених – один з керівників та працівник Управління Укртрансбезпеки в області, державні виконавці, лікарі, керівники різних структурних підрозділів Державної аудиторської служби, керівники підприємств, службові особи органів місцевого самоврядування. Та це, як кажуть, ще дрібниці.

Злочинний світ переформатовується

Він стає жорсткішим, агресивнішим. Злочинність об’єднується в групи. Особливо, коли мова йде про ліси, землю, чи чиєсь майно. Про це свідчать цифри і факти, викладені у звіті Сергія Сухореброго. Ось, наприклад, одна з таких злочинних груп  нахабно крала “лісові” гроші. Лісничий ДП «Гайсинське лісове господарство», керівник і головний бухгалтер приватного товариства, шляхом підроблення документів про проведення лісозаготівельних робіт, які в дійсності не виконувались, заволоділи державними коштами на загальну суму майже 800 тис. грн. Ще одна група “шукачів гострих відчуттів” брала участь в діяльності терористичної організації так званої «ДНР». Ці восьмеро зловмисників надавали ватажкам бойовиків на непідконтрольну українській владі територію «ДНР» інформацію розвідувального характеру про місця дислокації, чисельність, маршрути пересування підрозділів, військової техніки Збройних сил України та інших військових формувань, задіяних у проведенні антитерористичної операції.

Ліс і земля – найважливіші об’єкти для різних оборудок та зловживань.

Чи вдалося прокуратурі області зупинити свавілля у цих сферах? Питання риторичне. Тут вже доводиться оперувати не десятками, а сотнями мільйонів гривень. У судах прокурори захищають інтереси держави. З початку року пред’явлено позовів на суму майже 300 млн грн. З урахуванням минулих років задоволено позови на суму 340 млн гривень, реально виконано рішення суду на понад 400 млн гривень. Так, господарським судом задоволено позов керівника Калинівської місцевої прокуратури про повернення СТОВ «Хлібороб» обласній раді земельних ділянок лісогосподарського призначення площею майже 260 га, що розташовані на території Зозулинецької сільської ради Козятинського району. У суді доведено, що належним користувачем земель лісового фонду реформованого колгоспу є комунальне підприємство обласної ради «Віноблагроліс», а не місцеве господарство, яке безпідставно називало себе правонаступником колгоспу. Ми домоглись реального виконання зазначеного рішення суду та повернення обласній раді лісу вартістю 205 млн грн.

Ще один приклад. За позовом прокуратури області уже визнано недійсним державний акт на право постійного користування земельними ділянками на території Іллінецького району колишнього держгоспу «Жорницький». На підставі зазначеного державного акту ПАТ «Жорнище» не допускало до проведення лісогосподарських робіт комунальне підприємство обласної ради «Віноблагроліс». Наразі прокуратурою області подано позов у інтересах держави в особі Вінницької облдержадміністрації до ПАТ «Жорнище», про фактичне повернення зайнятих 250 га земель, в тому числі 239 га лісу та 11 га водного фонду загальною вартістю понад 160 млн. грн. Часто доводиться мати справу з використанням земельних ділянок власниками нерухомого майна без оформлення правовстановлюючих документів і несплати земельного податку чи орендної плати. За ініціативи прокуратури таким землекористувачам нараховуються збитки в розмірі орендної плати за три роки, і це дуже стимулює оформлювати договори оренди та сплачувати орендну плату своєчасно. Досить активно в цьому напрямку спрацювали у Липовецькій міській раді. За зверненням Липовецького міського голови прокуратурою області та місцевою прокуратурою скеровано до суду 3 позовні заяви про стягнення з власників майна 1,6 млн грн збитків. Зазначені суб’єкти в районному центрі використовували 10 га землі і навіть на планували платити за землю. Один позов до СТОВ “Дружба” судом уже задоволено, рішення суду виконано та товариство сплатило до місцевого бюджету півмільйона гривень.

Хто ж зазіхає на історико-культурну спадщину Вінниччини?

Найімовірніше – це все на совісті не зовсім сумлінних сільгоспвиробників. Але попри все працівникам прокуратури через суди вдається повернути громаді землі, котрі використовуються незаконно. Нещодавно вдалося повернути землі історико-культурного призначення на території Немирівського району. Неймовірно важкою була битва за цю землю з Райгородською сільською радою. Але працівникам прокуратури вдалося визнати недійсними договори оренди землі та зобов’язано одне з фермерських господарств області повернути державі дві земельні ділянки, вартістю 600 тисяч гривень, розташовані на території сільської ради, загальною площею 17,6 га. Це саме там, де знаходиться унікальне Скіфське городище.

Суд погодився з позицією прокуратури, що зазначені ділянки відносяться до земель історико-культурного призначення, розпоряджатися якими органи місцевого самоврядування не вправі.

І ще один факт незаконного використання історичних земель викрили працівники Бершадської місцевої прокуратури. До суду скеровано обвинувальний акт за ознаками злочину ст. 197-1 Кримінального кодексу України, стосовно одного із підприємців-фермерів, який протягом 2017-2018 років здійснив самовільне зайняття особливо цінних земельних ділянок (земель історико-культурного призначення, на яких розташовані пам’ятки археології місцевого значення – поселення Черняхівської культури ІІІ – ІV століть нашої ери) загальною площею 6,2 га на території Тростянчицької сільської ради. Спеціалісти довели, що землі були зайняті самовільно і порушнику не залишилося нічого іншого , як сплатити 38 тисяч гривень відшкодування завданих збитків ще під час досудового розслідування.

Питання повернення незаконно використвуваних земель вирішуються в судах. Ними вже задоволено 47 позовів на суму 59 млн грн. Реально виконано рішення на 147 млн гривень (з урахуванням рішень минулих років). Повернено державі 740 гектарів земель сільськогосподарського призначення. Так, судом задоволено позов прокуратури області в інтересах держави до ПАТ «Південьзахідшляхбуд» про визнання права власності за державою на приміщення їдальні та лікувально-профілактичного пункту загальною площею майже 1,5 тис кв. м, на вул. Промисловій у Вінниці.

Крім цього повернуто державі частину будівлі Тиврівського автовокзалу з готелем, вартість якого складає 520 тисяч гривень. А ще – лікувальний пансіонат “Ластівка”, вартість якого складає понад 2 мільйони гривень. Ініційовано повернення 12 гектарів земельної ділянки на котрій розташований пансіонат.