Ще рік тому активісти підозрювали, що справу “заминатимуть”, і, зрештою, громадськість програє цю нерівну битву. Бо ще того літа рівень води в озері впав до критичного. Мабуть таким чином Валентин Архіпов хотів доказати в суді, що тут були тільки мочарі… А тепер найгірші прогнози почали справджуватися. Нещодавно активісти поскаржилися, що юрист міської ради звинувачує їх у тому, ніби вони ходять воювати за повернення озера у власність громади не за просто так. “Це було дуже дивно чути, коли ми боремося за повернення озера і частини лісу у власність громади, а приходить юрист від міської ради і каже , що ми ходимо в судові засідання “за бабло”. Може міська рада не зацікавлена у поверненні своєї землі?” – дивується активістка Юлія Піскунова. Докази прокуратури судді не приймають до уваги. І взагалі, схоже, що суддя, яка розглядає справу в міському суді має реальний конфлікт інтересів та заперечує проти участі активістів у процесі. У цьому переконана і координаторка вінницького Автомайдану Таїса Гайда.

“ У своїй декларації за минулий рік суддя Людмила Луценко вказала, що вона та її чоловік користуються безкоштовно квартирою, наданою їм Вінницькою міською радою. А однією з зацікавлених сторін є саме Вінницька міська рада, що може свідчити про реальний конфлікт інтересів у судді. – розповідає Таїса Гайда – Вона має його врегулювати або самовідводом або розкриттям. Тобто має повідомити усіх учасників процесу про свій конфлікт інтересів і тільки якщо вони не будуть проти тоді продовжити розглядати справу.”

Інший суддя переносить засідання на невизначений термін, хоча 11 вересня в апеляційному суді мало б відбутися судове засідання у справі незаконного виділення земельної ділянки на Старому місті. Та цього не сталося. Мабуть, через те, що на засідання прийшли активісти та журналісти, помічники судді Олександра Панасенка сказали, що він раптово виїхав на семінар…

Варто ще раз нагадати вінничанам, що минулого року вінницькі активісти зрізали паркан, котрий довгий час відгороджував озеро та частину лісу на Старому місті так, що до нього не було вільного доступу людям. Саме після цього прокуратура відкрила кримінальне провадження. І тоді, коли правоохоронці взялися до справи, з’ясувалося, що у рішеннях сесії Лука-Мелешківської сільської ради відсутні документи, які свідчили б про те, що це озеро виділяється для ведення сільського господарства громадянину Архіпову та помічниці колишнього нардепа Олішевеській. Тоді прокуратура виступила в інтересах громади Вінниці і подала позов про повернення землі до комунальної власності. Так як дві земельних ділянки належать двом фізичним особам, справи слухають різні судді. По Олішевській справа перебуває в Апеляційному суді Вінницької області. По Архіпову – в міському судді.

А кілька днів тому стало відомо, що суддя Луценко відмовила прокуратурі у задоволенні позову. Тепер озеро і частина лісу за намальованими документами залишаються Архіпову як земля сільськогосподарського призначення. Зрештою, такого фіналу й очікували вінницькі активісти. Але здаватися все одно не збираються

Ілона ВАЛЬТЕР