22 жовтня десятки мешканців Бара колоною вирушили до мерії та заблокували дорогу. А все тому, що продавці з ринку, який роками працював біля автовокзалу, проти перенесення його на територію колишньої котельні. Люди кажуть, що на новому місці незручно, а покупців буде в рази менше.

– Нещодавно виконавчий комітет Барської міської ради прийняв рішення про перенесення нашого ринку. Мовляв, це для подальшої реконструкції вулиць та благоустрою історичної частини міста. Втім, таким чином нас хочуть залишити без заробітку, — розповіли на «гарячу лінію» газети жителі Бара. — Ми торгуємо на околиці, тож жодних незручностей не створюємо. Крім того, ціни в нас демократичні, дуже зручно селянам, які приїхали автобусом на вокзал, скуповуватись. Нова територія, яку пропонують чиновники, людей не влаштовує. Адже більшість з нас торгують з вантажівок. Тепер нам цього не дозволять робити, бо немає куди помістити транспорт. Виходить, що чиновники переживають лиш за свої інтереси, а на простих громадян начхати. Саме тому ми вийшли на акцію протесту.

У Барській міській раді повідомили, що роблять все можливе, аби містечко мало ошатний вигляд, особливо в його історичній частині. А на новій площі обіцяють облаштувати додаткові торгові місця.

Мітингарі не згодні із такою пропозицією. Днями вони вкотре мають зустрітись із владою і знайти альтернативний варіант для розташування ринку.

«Дорогу смерті» перекрили

Мешканці села Писарівка Вінницького району минулого вівторка протягом двох годин блокували міжнародну трасу М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка.

Її вже давно охрестили «дорогою смерті». Щороку тут під колесами автомобілів гинуть місцеві жителі.

– Відколи я на посаді, то вже 10 людей загинуло на трасі. Неодноразово вимагали встановити світлофор. Депутати обласної ради обіцяли посприяти, але ніхто до них не дослухався. 16 жовтня вранці на пішохідному переході збили 82-річного місцевого жителя, — каже сільський голова Писарівки Дмитро Науменко. — У людей лопнуло терпіння, і вони вирішили перекривати трасу. Робили це з 17.00 до 19.00, затори були дуже великі, а пропускали тільки карети «швидкої допомоги».

Нарікають селяни і на інші проблеми. Кажуть: при капітальному ремонті траси так і не врахували їхні побажання, транспортної розв’язки не зробили.

– Зранку взагалі неможливо виїхати з села, ніхто дорогою не поступається. Інколи півгодини чекаємо. Автівки літають із шаленою швидкістю, хоча це населений пункт. Увечері люди взагалі намагаються дорогу не переходити. Аби перевести школярів через дорогу, вчитель проводить малечі двохвилинний інструктаж. І так двічі на день. Потрібно щось із цим робити, бо скільки можуть гинути люди?! — додають мешканці Писарівки. — У Щітках немає пішохідного переходу взагалі.

Невдовзі до обуреної громади приїхали начальник поліції, представники влади району та автодорожники. Пообіцяли, що до 16 листопада на трасі у Писарівці таки будуть світлофор та відповідні дорожні знаки.

Вікторія Снігур