Як відбувається у реальному житті запекла боротьба з корупцією і чому вона більше нагадує боротьбу з вітряками – можемо побачити на одному прикладі, про який розповіли наші читачі.

Шість років тому начальник управління державної служби по боротьбі з економічними злочинами Сергій Бевзенко відрапортував про викриття найбільшого в історії Вінниччини хабара — 1,6 млн грн. за виділення земельної ділянки у Хмільнику. Нагадаємо,10 січня 2012 року затримали голову Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні (колишня ДТСААФ) за підозрою в одержанні хабара в 1,6 млн гривень. «Таку суму голова організації зажадав від підприємця за сприяння в реалізації об’єкта незавершеного будівництва і земельної ділянки площею 6 гектарів», — повідомляли правоохоронці після того, як затримали посадовця і з багажника його авто дістали пачки з міченими грішми.

Підозрюваного затримали біля власного авто біля приміщення приватного нотаріуса, де укладався договір продажу недобудованого об’єкта. За даними попереднього слідства, продаж недобуваної споруди начебто мав відкрити підприємцю можливість для приватизації земельної ділянки, яка належить організації і на якій розташований цей об’єкт.

Щоправда, чи покарали хабарника, чи ні — про це вже історія мовчить. Знаємо лише, що Апеляційний суд повернув кримінальну справу на дорозслідування, хоча зловмиснику «світило» від трьох до семи років ув’язнення. Зате через кілька років після цього виявилося, що ця земельна ділянка у Хмільнику (колишній автодром) належить… тещі Сергія Бевзенка. І тепер на неї нібито вже активно прицінюються небідні люди з Києва. А юридична адреса фірми, котра належить підприємиці з Хмільника, збігається з адресою проживання Сергія Бевзенка.

Втім, у Хмільнику навколо цієї землі ще й досі точаться суперечки. Про це зокрема розповів міський голова Сергій Редчик:

– Від технічної школи колишнього ДТСААФ на тій землі знаходиться нерухомість. Я думаю, що збудували її дуже оперативно, щоб таким чином легше було претендувати на земельну ділянку. Оскільки там колись відбувався навчальний процес, там готували кранівників та водіїв іншої спецтехніки, то все не так просто. Питання зараз дуже спірне. У відділі земельних ресурсів воно ще буде врегульовуватися. Відчуваю, що без судів не обійдеться, хоча юристи запевняють, що з боку міської ради жодних порушень не було. Земля належить ТСОУ (Товариству сприяння обороні України), правонаступникам ДТСААФ. Місто не передавало цю ділянку в приватну власність.

Ось така історія. Невдовзі після гучного розкриття рекордного хабара Сергія Бевзенка звільнили з посади. І це при тому, що він вважався креатурою колишнього керівника УМВС області Валерія Ноніка. Коли ж обласну міліцію очолив Віктор Русин, Сергія Бевзенка залишили в розпорядженні начальника УМВС без переведення на іншу посаду. Згодом він очолив реєстраційну службу Головного управління юстиції у Вінницькій області. А потім настала атестація, до якої була прикута пильна увага усіх українців… Одним словом, до нової поліції Сергія Бевзенка не взяли.

Але колишній керівник Валерій Нонік не залишив свого підлеглого напризволяще. І невдовзі влаштував Сергія Бевзенка на посаду доцента кафедри права та правоохоронної діяльності Житомирського державного технологічного університету, де сам Валерій Нонік працює проректором з науково-педагогічної роботи, юридичних та соціальних питань, доцентом кафедри права та правоохоронної діяльності. Нині Сергій Бевзенко очолює вінницький осередок партії «Незалежність» і живе у Вінниці разом зі своєю другою дружиною — дільничним інспектором поліції. Про шість гектарів землі у Хмільнику, навколо яких ще точаться суперечки, він у телефонній розмові сказав коротко: «Все це чиясь багата уява». На той момент чоловіка у Вінниці не було, але ми готові вислухати його точку зору.

Соломія КАЛЮЖКО