Після резонансного інциденту з обливанням кров’ю голова Гніванської ОТГ Володимир Кулешов звернувся до правоохоронних органів.

– Нині з’ясовують причетних до цього осіб, а вже потім буду подавати позов. Насправді це просто дикий і злочинний випадок не лише відносно мене, а проти держави.

Ми підготували запит до СБУ, щоб там надали роз’яснення щодо поставок гранітів на будівництво Керченського мосту. На мою думку, зловмисники вхопилися за інформацію, викладену в Інтернет, про те, що СБУ відкрило кримінальне провадження на один з кар’єрів, власник котрого є громадянином Росії. Але в мене є офіційна відповідь від директора Гранкар’єру про те, що ніколи нашим кар’єром не керували громадяни Росії. Навіть у співвласниках росіян не було! В Україні — сто кар’єрів. А в інформації ніхто не вказав, про який з них конкретно йде мова.

Схоже, комусь дуже на руку підтасовувати факти. Бо розпочиналося ж навіть не зі скандального щебеня для мосту. Війна розпочалася проти директора кар’єру ще задовго до цього. З моменту створення Гніванської ОТГ до міської ради зайшли нові, опозиційно налаштовані депутати. З того моменту постійно на сесії приїжджали радикально налаштовані молодики.

Щоразу хлопці намагались зірвати сесію. Спочатку фігурували якісь незаконні документи, потім була нібито робота без дозволів, потім раптом виявилося, що в кар’єрі у 200 разів перевищений радіаційний фон… Тут у мене вже терпіння закінчилося, я зібрав депутатів, посадив в автобус, взяли в МНСників прилади, спустилися всередину кар’єру і на власні очі переконалися, що радіація в чаші навіть менша, ніж на поверхні чи у Вінниці. Коли вже це не спрацювало, викопали інформацію, що якийсь кар’єр поставляв щебінь на цей міст… Та знаю напевно, що у них є продаж сировини в Молдову, Придністров’я, Україну, Білорусь. Договорів поставки та прямих поставок до Російської Федерації Гніванський кар’єр не має. Це вигадано, щоб скомпрометувати підприємство.

Я не захотів співпрацювати з тими, котрі воюють проти кар’єру, бо для мене на першому місці — 800 людей, котрі там працюють, то я вже невигідний для тих депутатів, у кого тільки одне на думці – закрити кар’єр.

А тим часом депутат міської ради від «Руху нових сил» Сергій Сергієнко нещодавно у Вінниці провів брифінг для журналістів, де розповів про незаконну діяльність та низку порушень на підприємстві «Гніванський кар’єр».

– У нас є докази, що Державний акт на роботу даного підприємства підроблено. Крім того, кар’єр понад рік працював без діючих спецдозволів. На підставі того, що держава понесла значні економічні втрати, Служба геології та надр звернулись до відповідних органів, — повідомив Сергій Сергієнко. — Це більше мільйона тонн граніту. Підприємство недораховує в бюджет десятки мільйонів. У свою чергу, ми написали до Генеральної прокуратури, справу повернули до Вінниці. Після того — до гніванської поліції. У січні було відкрито кримінальну справу про незаконний видобуток надр. Мало би бути розслідування, втім, віз і нині там. Підозру нікому не оголосили. Ми із однодумцями неодноразово висловлювали свою позицію на сесії міської ради, але більшість та зокрема мер закривав на все очі. Виходить, що вони є співучасниками злочину. Маємо інформацію, що граніт, який видобувався на Вінниччині, в тому числі Гнівані, був реалізований у Російській Федерації. Чи безпосередньо має до цього відношення підприємство «Гніванський кар’єр» — надамо відповідь згодом. Крім того, робота кар’єру негативно позначається на екології.

– Ми вимірювали радіацію у воді, яку зливають у річку Південний Буг. Рівень 1,7 МЗв, перевищує той, що фіксується за сто метрів від реактора у ЧАЕС. У людських криницях стала зникати вода, мешканці дихають пилом. Люди стали частіше хворіти, кількість смертей збільшилась. Я розумію, що мої опоненти поливатимуть мене брудом. Знаю, що на підприємстві працюють сотні робітників і вони в разі закриття можуть залишитись без роботи. Якщо вони прийдуть до мене, то допоможу знайти нову. На місці кар’єру можна створити рекреаційну зону. Я закликаю громаду знайти в цих діях конструктив. Ми хочемо добитися правосуддя.

18 жовтня декілька десятків людей під обласною радою влаштували протест щодо роботи кар’єру в Гнівані. Організовував його депутат Сергій Сергієнко. За годину люди розійшлись, до них так і ніхто не вийшов.

Вікторія Снігур
Тетяна Кондратьєва