У перший день осені Папський Нунцій побував у Тиврові та відкрив у відновленому місцевому костелі унікальну виставку…

І коли ти ступаєш цими 14-ма «кроками» боротьби, утисків та віри, то розумієш мету візиту Клаудіо Ґуджеротті у цей старовинний райцентр на Вінниччині.

Адже саме католицький храм Святого Архангела Михаїла досі не відкрив усіх своїх віковічних таємниць і водночас став новою туристичною родзинкою Вінниччини!

– Цю виставку ми готували до відкриття кілька років, і 1 вересня її побачили всі охочі! Відповідно до католицьких практик тут 14 розділів, як 14 кроків Хресної дороги, — розповів отець Віталій Подолян, настоятель громади Святого Архангела Михаїла у Тиврові. – І якщо казати відверто, то на Вінниччині та загалом в Україні такої історичної виставки, мабуть, немає в жодному храмі… Бо тут є вся історія Поділля та України — від голодомору, колективізації, руйнування храмів та переслідування і розстрілів священиків…

– Хто фундував виставку?

– Це різні жертводавці… Починаючи від людей, що віддали на виставку свої родинні документи, фотографії, особисті речі, валізи… І, звичайно, є щедрі люди, які допомогли фінансово.

Це парафіяни та люди із усієї Вінниччини, України та Європи.

– Коли повністю відновите костел у Тиврові, який за «совєтів» був фабрикою? Це правда, що на місці іконостасу був туалет?

– Фактично храм відбудовуємо із стану розрухи і занепаду, бо ми застали його зруйнованим і поділеним для фабрики на 3 поверхи… Тому ми його адаптуємо як старовинну споруду до сучасних потреб.

Бо з костелу справді поглумились, і радянська влада зруйнувала тут все що могла… Вежі, іконостас і всі святі місця для віруючих, які нагадували про Бога, вони знищили… Те, що ви питали про туалет, – це правда! На жаль…

– Про підвали костелу досі ходять легенди… Що в них знайшли?

– Десятиліттями у підвали намивався бруд, і тому крипта фактично була замулена до стелі! Все це ми акуратно вивезли, дослідили і що могли – зберегли!

– А наскільки правдива легенда про ходи під землею аж до Вінниці?

– Поки що нічого подібного ми під час розкопок та реконструкції під храмом не знайшли. Хоча старожили про це говорять ствердно. Так само є правдива історія броварні, яка була дещо нижче костелу в пана Ярошинського… Можливо, колись її також відновлять… А наш костел у Тиврові, думаю, вже став історичною і туристичною родзинкою всієї Вінниччини. Бо гостей із кожним днем все більше — як із України, так і Польщі…

Історія костелу датується ще 1746-м роком, коли у Тиврові збудували дерев’яний костел для ордену домініканців. Вже у 1752-1760 роках тут було споруджено муровані костел та монастир коштом пана Калітинського та інших жертводавців на місці попереднього дерев’яного. І у цьому храмі знаходився чудотворний образ Матері Божої Ченстоховської, привезений 1739 року саме Калітинськими. 1800 року в костелі сталася пожежа, після якої його відреставрували. У 1832-1833 роках монастир закрили, а храм став парафіяльним. 1841 року костел освятив єпископ Франциск Мацкевич. А з 20-х років по 1991 рік храм був закритий, і в ньому розміщувалась фабрика з обробки металів.