Засуджені 86-ї Вінницької колонії можуть отримати пластиковий ID-паспорт. Таке ноу-хау запровадили у Центрально-Західному міжрегіональному управлінні з питань виконання кримінальних покарань та пробації. Є громадяни, які отримують паспорт вперше в житті!

– Це 15-20% серед усіх наших засуджених. Люди в середньому віком 30-40 років… Як у молодості потрапили за грати, так і усе життя по тюрмах та колоніях. Але коли вже вони потрапляють до нашої установи, ми проводимо із ними роз’яснювальну роботу. Аби чоловік розумів, що, вперше отримавши паспорт, він може елементарно десь оселитись, найняти хостел чи кімнату після звільнення. Не кажучи вже про можливості працевлаштування, — розповів заступник начальника державної установи «Вінницька виправна колонія № 86» підполковник внутрішньої служби Олег Жупанов, саме вручивши нові «корочки» трьом особам. — Бо тут простою довідкою про звільнення ніяк не обійдешся. Відповідно, ставлення у суспільстві до колишніх засуджених тоді вже трошки інше — позитивне. Паспорт громадянам надається вже по їхньому звільненні. Або ми повертаємо їм вилучені поліцією документи.

Із 19 засуджених, які отримали у нас за вісім місяців цього року ID-паспорти, п’ятеро вперше в житті отримали офіційні документи громадянина України! Отже, й вагомий шанс на нормальне життя поза гратами.

– Як давно ви проводите такі видачі електронних документів?

– Звичайні паспорти засудженим ми видаємо давно. А от із ID-паспортами — це наше ноу-хау. Не знаю, чи хтось з наших колег проводить такі заходи. Це пов’язано із змінами до Кримінально-виконавчого кодексу України. Тісно співпрацюємо в цьому плані із місцевими підрозділами Державної міграційної служби. А ще оформляємо ідентифікаційні номери. Тут йде плідна співпраця із податківцями. Ув’язнені надають повний пакет документів — це свідоцтво про народження, фотографії, довідка про сплату державного мита та від установи, що він відбуває покарання. Так само за цими послугами можна поміняти фотографію за віком. Це зробили вже п’ятеро людей.

– Для чого ж засудженим нові «корочки»?

– Дехто спеціально їх замовляє, аби одружитись! Відразу нам про це заявляють. Будь ласка! Як я вже казав, аби отримати професію. У нас діє профтехучилище, де вчать за фахом газо- та електрозварювальника, столяра, муляра-плиточника, маляра-штукатура. Це найбільш затребувані нині професії. Оскільки кваліфіковані робітники часто їдуть за кордон на заробітки, на ринку праці Вінниччини є вакансії, отже, колишнім засудженим буде легше їх заповнити. Співпрацюємо із державною службою зайнятості. Скільки їх із новими паспортами знайдуть себе у житті? Сподіваємось, що багато.

– Скільки коштує пластиковий паспорт? Яка процедура його отримання для них?

– Вартість ID-паспорта 300 гривень, а сама процедура оформлення триває до двох місяців. Вінничанам та мешканцям нашої області дещо швидше. Але у нас – засуджені зі всієї України. Є ті, які були засуджені у АР Крим, ще коли півострів не був окупований росіянами. Є громадяни, які прибули до нас з районів Донецької та Луганської областей, що теж нині у війні та окупації. Усі їхні документи лишились там. Вони теж можуть отримати електронний паспорт! Оформляємо їм ці документи, спираючись на офіційні дані єдиного реєстру виборців. Ось так у нас вже отримав паспорт громадянин родом з Криму, інший з Донецька…

Фото Сергія Хіміча