Прекрасним доповненням до страв взимку є квашена капуста. Як запевняють фахівці — вона не лише смачна, але й корисна, бо містить вітамін С та інші важливі елементи. У кожного є свій особливий рецепт. А ми пропонуємо найбільш оригінальні.

Капуста, квашена з виноградом, базиліком та медом

На 1 кг білокачанної капусти — 0,5 кг синього винограду, 100 г моркви, пучок свіжого базиліку.

Розсіл: на 0,5 літра води — 10 г солі, 50 г меду.

Капусту та моркву дуже тонко пошаткуйте, перемішайте і складіть в емальований або скляний посуд шарами, чергуючи з виноградом та гілочками базиліку. Залийте киплячим розсолом. Накрийте нещільно кришкою або полотнинкою (має «дихати»). На другий день капуста готова — можна подавати з печеною куркою, різними м’ясними стравами, пловом.

Квашена капуста з буряком і хроном

Інгредієнти: 5 кг капусти, 300 г буряків, 100 г кореня хрону, 100 г часнику, 50 г кореня петрушки (можна замінити 1 пучком зелені).

Розсіл: 3 л води, 150 г солі, 0,5 скл. цукру.

Наріжте капусту великими шматками, видаляючи качан, хрін натріть на тертці або пропустіть через м’ясорубку, петрушку і часник подрібніть, буряк наріжте скибочками. Все складіть шарами, щільно утрамбовуючи. Залийте капусту розсолом, прикрийте кришкою і залиште на 3-5 днів при кімнатній температурі. Готову капусту перекладіть у банки і зберігайте у холоді.

Смачного!