Не менше 15% населення Землі стикалися з наслідками сечокам’яної хвороби хоча б раз у житті. Що можна зробити, щоб запобігти утворенню каменів у нирках?

Пийте більше води. Велика кількість рідини знижує ймовірність того, що кристали солей будуть збиратися разом і формувати камінь. Лікарі рекомендують жінкам випивати не менше 9 склянок рідини в день, а чоловікам – не менше 13.

Їжте менше солі. Підвищене споживання хлориду натрію — кухонної солі — може призвести до зневоднення. Добова нома солі для дорослої людини у прохолодну погоду – не більше 5 грамів.

Обмежте вживання продуктів з високим вмістом оксалату кальцію.

Споживання продуктів, багатих кальцієм, разом з продуктами, що містять оксалати, може знизити ризик утворення каменів.

Продукти, багаті щавлевою кислотою: грейпфрут і журавлиний сік, смажена картопля, шпинат, горіхи кеш’ю і арахіс, щавель і ревінь, буряк, спаржа, селера і петрушка, помідори, баклажани, болгарський перець. Продукти, багаті кальцієм: хорошим джерелом кальцію є більшість молочних продуктів. Крім них, багато кальцію містять рибні консерви з кістками, тофу, курага, родзинки, насіння гарбуза, соя, листовий салат, зелена цибуля, морква.

Уникайте солодких напоїв. Солодкі напої, особливо ті, які містять кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, пов’язані з підвищеним ризиком утворення каменів. Їжте менше продуктів, які підвищують кислотність.