Голодування. Періодичні відмови від їжі кілька днів на рік показані для зміцнення імунної системи здорових людей середнього віку, літніх людей і навіть пацієнтів, що піддаються хіміотерапії.

Музика. Крім позитивного впливу на імунну систему, музика зменшує біль і знімає стрес. У любителів музики виробляється велика кіль­кість клітин-убивць, які знищують чужорідних ворогів — патогенних мікробів, ві­русів і на­віть ракові клітини.

Секс. За два тижні ак­тивного статевого життя на 30% збіль­шується вироблення імуноглобуліну — білка, що протистоїть вірусам і бактеріям.

Поцілунки. При поцілунку люди обмінюються мікроорганізмами. А це дуже добре тренує імунну систему, особливо у жінок під час вагітності та пологів.

Кисле молоко. Кількість пробіотиків у кефірі та кислому молоці в п’ять разів вища, ніж у йогурті. Пробіотики також містять йод, який допомагає щитоподібній залозі регулювати роботу імунної системи.

Вино і чорниця. Сполука ресвератрол, що міститься у вині, чорниці і червоному винограді, в поєднанні з протигрибковою речовиною, яка також знаходиться у винограді і чорниці, має чимало корисних властивостей. Цей лікувальний коктейль у поєднанні з вітаміном В створює в імунній системі сильну лінію оборони. Такі результати дослідження Університету штату Орегон.