Мешканка Луки-Мелешківської Валентина Кошова свій вільний час присвячує улюбленій справі – садівництву. Цьогоріч гарно вродила груша сорту Ноябрська. Деякі плоди мають вагу 500-550 грамів.

– Даний сорт є лідером за площею вирощування у наших садах. А такі рекордні врожаї можна отримати завдяки правильному догляду. Після придбання коріння саджанець раджу замотувати у вологу тканину й поліетиленову плівку. Це захистить від висихання коренів, і дерево краще приживеться. Для посадки вибираю щільні глинисті та суглинні ґрунти. Вони багаті мінералами та органікою, завдяки яким рослина швидко росте. Вибираю сонячну та добре провітрювану ділянку, — каже Валентина Кошова. — Завдяки цьому груша добре просихає після танення снігів. Висаджую її із міжряддями 3,5 м та із відстанню між деревами 80 см.

Підживлюю тричі на рік. Ранньої весни в перші три роки – розчином азоту. Із дозрілих плодів готую смачні компоти та варення. Сусіди порадили ще й рецепт домашнього сидру. Більші груші складаю в ящики та зберігаю у прохолодному місці. У народній медицині ці фрукти використовують для лікування різних захворювань органів травлення та виділення залоз внутрішньої секреції.

Віталіна Володимирова