Нещодавно українським глядачам на одному із телеканалів презентували документальний фільм «Заміновані вірністю».

На нього із державного фінансування було виділено 1 млн 300 тисяч гривень. Сценаристом стала киянка Яна Пономаренко. Протягом 55 хвилин його автори розповіли, як війна позначилася на долях людей і… собаки. Адже він про легендарну фронтову вівчарку Баді, яка стала оберегом і символом вірності для захисників незалежної України.

Це зворушлива до сліз історія, де чотирилапий боєць став провідником перших добровольців. Найцікавіше те, що знімали деякі епізоди цього захопливого кіно у Вінниці. Серед акторів — воїни Світлана Бевз та її чоловік Олександр Бурбело, в яких нині мешкає Баді.

– Фільм «Заміновані вірністю» — розповідь про штурмовий батальйон спеціального призначення «Айдар», хотіли показати добровольців, які вступили до нього ще з Майдану. Ці люди пішли на війну не задля коштів, нагород, земельних ділянок чи інших преференцій. Фільм показав любов айдарівців до тварин. Адже на війні вони були завжди поруч з нами, допомагали, підтримували, — каже айдарівка та викладач ВНТУ Світлана Бевз. — Мої побратими розповідали, що Баді була на війні з перших днів. Згодом вівчарка обрала мене своєю господаркою під час мого перебування у батальйоні в селі Половинкіне Луганської області. Вона зі мною щоразу виходила на чергування на пост, супроводжувала по території, поки ми пристрілювали свої автомати та зенітку, адже я входила до складу зенітного розрахунку штурмового підрозділу 27 Вінницької сотні майданівців у батальйоні «Айдар».

Зйомки фільму відбувались у зоні АТО, Києві та Вінниці. У нас — два дні. В одному з епізодів разом з Баді наші земляки довантажували волонтерський кортеж у зону АТО, був там і коровай для бійців від газети «33-й канал». Також із вівчаркою господарі відвідували воїнів у вінницькому шпиталі. За сприянням міської ради знімали Баді і в трамваї, аби показати, як собака адаптувалася до мирних умов.

Світлана Бевз та Олександр Бурбело фільмом задоволені. Але шкодують, що чимало відзнятого матеріалу туди не потрапило.

Вікторія Снігур