– Кожне четверте українське яблуко вирощене на вінницькій землі. І сьогоднішнє свято у Бару, центрі садівництва на Вінниччині, символізує єдність заради спільної мети – відродити громаду та досягти успіху, — звернувся до барчан Андрій Гижко, перший заступник голови Вінницької ОДА, відкриваючи фестиваль.

У рамках фестивалю пройшов форум «Розвиток сільських територій» за участі програми «U-LEAD з Європою» та обласного Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС).

– Треба формувати садівничі кооперативи! — наголосив Микола Ткачук, директор департаменту АПК обладміністрації. — Вони вже діють у Муркуриловецькому, Бершадському, Гайсинському районах. Кооперативи можуть отримати до 70% відшкодування за куплене обладнання і за посадковий матеріал. 7, 7 млн грн. із держбюджету на безповоротній основі вже отримають 11 підприємств, що подали заявки у Мінагрополітики. Консультації можна отримати у департаменті АПК за тел. 67-08-32.

Найсмачніші яблука родять на землях між Бугом і Дністром. На Вінниччині цього року їх зародило 300 тис. т. Їх експортують у Австрію, Індію, Індонезію, Ізраїль, Лівію та ін.

– Гектар яблуневого саду дає більшу рентабельність, ніж зернові, — зауважив Анатолій Семенюк, керівник корпорації «Вінницясадвинпром». — Правда, закупівельна ціна в цьому році несправедливо низька. Антимонопольний комітет міг би розібратись, чому торік яблука на переробку купували по 5 грн./кг, а в цьому по 1 грн. А сік як був 20 грн. пакет, так і залишився. Наша корпорація безкоштовно допомагає садівничим господарствам оформити документи на отримання державної компенсації. Наш тел. 46-46-02, 46-47-02.

Майже 400 га займає плодово-ягідне виробництво ТОВ «Тріада-МК» у Сниткові Барського району. Ефективні ринкові сорти — це Чемпіон, Гала, Голден Делішес, Джонаголд, Ред Дел, ренет Симиренка.

– Наша перспектива — органічне виробництво, якого чекають у Європі і в світі. Ми працюємо на внутрішній український ринок, європейсько-азіатський ринок і ринок переробки. Але є умови — якісна сертифікована продукція, широкий асортимент і конвеєр поставки, без цього ніяк! У кооперативне об’єднання може входити вся Україна, бо є різниця 2-3 тижні у строках дозрівання ягід і фруктів. Я пропоную людям вирощувати смородину, гарбузи, моркву, буряки, аронію. Запрошую студентів на виробничу практику з хорошою оплатою, наш e-mail: 4804071@gmail.com, — сказав Сергій Українець, директор ТОВ «Тріада-МК».

Про створення високотехнологічних кластерів розповів Олег Левченко, директор Вінницького ЦРМС, і навів приклад кластера «Яблуневий шлях» у Северинівці, який діє за підтримки ЄС.

– Ми допомагаємо об’єднанню середніх і дрібних виробників з метою відкриття для них європейських ринків, — відзначив Микола Радіонов, заступник директора міжнародного інноваційного агрокластера «Дністер». — Проводимо сертифікацію їхньої продукції у нашій лабораторії. Більш докладно розповім за тел. 067 782 85 42.

А після форуму розпочалось народне гуляння, та ще й яке! Барчан щиро вітали святі отці УПЦ, представники міської і районної влади. Почесні нагороди від Барської ОТГ отримали волонтерка Тетяна Костинюк, боєць ЗСУ Сергій Кнутов, сільгоспвиробники та громадські діячі. Яблука цього дня у Бару були за суперціною — по 2-3 грн./кг! Парад старовинних яблучних страв, автентичні подільські смаколики від «Гастрогід Вінниччина», алея майстрів, світлиці, барська кераміка… У людей просто очі розбігались! А найбільше прикрасив свято концерт «В яблуневім краю душа співає» за участі барських аматорів сцени, бандуриста Віктора Пашника та народного артиста України Миколи Янченка.