А що ми знаємо про хворобу? Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, яке спричинює поліовірус. Головний клінічний прояв поліомієліту – розвиток в’ялих паралічів, переважно ніг і тулуба.

Параліч дихальної мускулатури – основна причина летальності при цій хворобі, яка ніколи не буває меншою ніж 5 -10% від загальної кількості хворих, але може досягати 50%. Водночас паралічі кінцівок є причиною довічної інвалідності 30 — 40% хворих.

За даними ВООЗ, у поточний момент від 10 до 20 мільйонів мешканців Землі страждають від наслідків перенесеного поліомієліту.

Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через випорожнення та слину, через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років. Специфічного лікування НЕМАЄ, але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації. Завдяки плановій імунізації кількість випадків поліомієліту впала на 99%, з 350000 на рік у 1988 р. до лише 243 випадків у 2014-му.

У всьому світі проводяться масові заходи, мета яких побороти і викорінити захворювання. Сьогоднішній день боротьби з поліо відображає серія плакатів, на яких видатні особи демонструють жестом пальцями «До подолання поліо залишилося так мало». Зокрема в цій програмі взяли участь Білл Гейтс, актор Джекі Чан, архієпископ Дезмонд Туту, корейська поп-зірка Псай і багато інших. У 2013 році фонд Білла та Мелінди Гейтс зобов’язався виділяти близько 50 млн доларів на рік, аби 2021 року світ забув про поліо назавжди.

В Україні питанням    вакцинації займається ГО «Батьки за вакцинацію» і активна молодь «Progress». Разом у Вінниці організовують захід «STOP POLIO», який має на меті привернути увагу суспільства до захворювання, ознайомити і навчити, як боротися з поліомієлітом, і, врешті, об’єднавшись гуртом, зупинити недугу.

Зокрема 19 жовтня ГО «Батьки за вакцинацію» і «Progress», за підтримки Вінницької ОДА, оганізовували регіональну науково-практичну конференцію «Всесвітній день боротьби з поліомієлітом.

Місце вакцинації в роботі сучасного лікаря», що відбуваласяся у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні. До дискусії запрошувалися усі зацікавлені питанням вакцинації і дізналися чимало корисної і необхідної інформації, зокрема: які існують вакцини, як і скільки разів потрібно робити щеплення, для чого взагалі потрібна імунізація, ситуація в Україні, на яку небезпеку наражають дитину батьки, що відмовились від вакцинації.

Тільки разом, об’єднавшись, можна зупинити поліомієліт. Не будьте байдужими, STOP POLIO!