Перед виходом на пенсію калинівчанин Олександр Гівчук — газета «33-й канал» писала про нього у №40 від 26.09.18 — багато разів робив запити у Держархів Приморського краю РФ з проханням видати вибірку його зарплати в Армінській геофізичній експедиції за 1955-1960 роки.

Але у відповідь отримував багаточисельні відписки типу: «Документи не збереглись».

– Це явна брехня, тому що всі документи Іманської гірничо-геологічної експедиції, в яку входила Армінська геофізична експедиція, надійшли на зберігання у архівний відділ Червоноармійського району Приморського краю, як визнають самі архівісти, — розповів Олександр Андрійович Гівчук. — Я не здався і написав листа Президенту РФ. У відповідь — знову брехня, що начебто у відомостях нарахування зарплати мого прізвища немає.

Але в мене на руках були «козирі» — моя трудова книжка з відповідними записами, профспілковий квиток із сплаченими членськими внесками, фото, де я — бригадир електророзвідників геологічної партії, і, врешті, фальсифікований звітний генплан, де в штампі Армінська геофізична партія №26 замінена на Кіровську партію Іманської геологічної експедиції. В книгах наказів Далекосхідного тресту в Хабаровську за 1947-1957 роки теж нібито немає даних про Армінську геофізичну експедицію.

Виходить, вона була секретною в Уссурійській тайзі? Де-юре Армінської геофізичної експедиції не існувало, а де-факто вона три роки працювала у селищі Картун. 26 випускників-геофізиків Київського геологорозвідувального технікуму отримали сильне радіаційне опромінення від скандію, іттрію, цезію, лантану, лантаноїдів та ін. І померли мученицькою смертю від раку! Вони ж українці, яких Російська імперія здавна вважала людьми другого сорту. Я надіслав у Росію копію свого профспілкового квитка та інших документів і лише після цього отримав довідку про мою зарплату в системі Міністерства геології СРСР у 1955-1960 роках. Така ось «російська лапша» на вуха українцю, «останньому з могікан» Олександру Гівчуку.

Я переконаний, що, злочинно помінявши в штампі звітного генплану Армінську геофізичну експедицію на Кіровську партію Іманської геологічної експедиції, справу здали в архів Приморського геологічного управління. Так Москва «наставила рогатки» тим, хто намагався розкрити страшний злочин радянської влади і загибель групи молодих українських геофізиків від радіації.