Ця історія почалась ще три тижні тому у порту під Одесою. 300 овець власниця Олена везла до Туреччини паромом на продаж. Втім, покупець за товаром не з’явився і отару повернули до України. Тут фахівці стали говорити про те, що у сусідній країні тварини могли заразитися чимось екзотичним, офіційного рішення для утилізації не давали.

Фуру з вівцями запроторили подалі від очей в один із терміналів Чорноморського порту. За словами власниці, вона весь цей час жила поряд і намагалась годувати тварин. Але їжа та вода потрапляла тим, хто тулився до щілин. Вже за кілька днів вівці стали гинути, найстрашніше те, що більшість із них були кітними. Приплід жодна не зберегла.

Коли порт затягнуло нестерпним смородом і про біду дізнались волонтери, вони забили на сполох. Чотири доби чатували біля фури з мертвими та напівживими вівцями, аби врятувати живих. Вони підгодовували, напували, дзвонили у всі інстанції.

Блокували дорогу, коли вантажівкою мертвих та живих тварин мали відвезти до Вінницької області на утилізацію.

Зрештою у суботу після обіду вантажівка із вівцями, звідки вже відчувався неприємний запах, вирушила до Гайсина. Там у водія та власниці перевірили документи. Далі “фура смерті” поїхала під Тульчин, де знаходиться завод з утилізації. Там був і наш кореспондент. Чесно кажучи, видовище не для слабкодухих. На місці вже були керівники з Вінниці та Києва. У присутності волонтерів та активістів ветеринари взялись вивантажувати овець. Із 316 живими залишились 259. Для них зробили окреме місце, забезпечили воду та сіно. Небайдужі привезли медикаменти. На ранок понеділка стало відомо, що ще 5 тварин загинули.

Всіх їх поки не утилізували, адже їх не розмитнили. Наразі активісти збираються у столиці для мітингу. Проти власниці тварин відкрито кримінальне провадження за незаконне поводження із ними.

Що буде далі у цій історії і як складеться доля живих овець — читайте у газеті “33-й канал” цієї середи.

Віталіна Володимирова