– Зайвий раз я переконуюсь, що правий був Оноре де Бальзак: “Ніщо ми не знаємо так погано, як те, що треба добре знати закон”.

Отримав я постанову управління агентства рибного господарства про стягнення штрафу у 170 грн за адміністративне правопорушення. Дійсно, у вересні я рибалив у с. Селище і був інспектований двома панами в уніформі з пістолями, що під’їхали на “Ниві”. Вони заявили, що рибалити можна тільки 5-ма гачками. У мене виявилося в сумі 12 гачків, що і було внесено у протокол. Як законослухняний громадянин, я підписав усі папери.

Мене заспокоїли, що правопорушення незначне, потягне штраф 51 грн. І от отримую постанову, де сказано, що гачків у мене вже 15, а найголовніше — я “в результаті лову виловив цінні види риб, а саме: карась сріблястий — 1 екз., вагою 0,3 кг, бичок — 1 екз., вагою 0,2 кг, загальною вагою 0,5 кг, чим завдав збитки рибному господарству України на суму 51 грн.”. В результаті — штраф 170 грн. Цікаво, де інспектори наших водойм бачили у Бугу бичків на 200 г? У Чорному морі, якщо пощастить, то трапиться такий екземпляр. А в наших водоймах “крупняків” немає…. А найголовніше — коли це бичок і карась були віднесені до цінних видів риб, що спеціально охороняються законом? Закони дійсно треба знати, але їх слід і грамотно прописувати. Читаємо пункт 4.1.1, в якому дозволяється ловити рибу “… вудочками з загальною кількістю гачків не більше 5, та спінінгом”. Тобто про обмеження гачків на спінінгах влагалі нічого не сказано. Так за що мене штрафують? – запитує вінничанин Старовойт Юрій Леонідович.