На жаль, життя відомої акторки та вчительки української мови 33-ї Житомирської школи Марини Поплавської трагічно обірвалось на 48-му році на трасі Київ-Чоп, біля села Мила… Коли автобус Neoplan із акторами «Дизель-шоу» вранці врізався у вантажівку, Марина сиділа на першому сидінні біля водія і загинула вмить… На прощання із нею до Житомира їздила делегація друзів та колег по КВНу із Вінниці…

– Пішла ціла епоха! Рая… Тепер Марина! Це люди, які змінювали на краще дурний і жорстокий світ! — розповів легендарний кавеенщик Вінниці Саша Шемет. – Ми були знайомі із 93-го, коли Марина із своїми житомирськими «Дєвчонками» запросили нас до себе і ми виграли все що змогли! Але це був для них, молодих, класний старт і промо команди, яка згодом виросла у повноцінний успішний гумористичний проект! Велика біда та втрата прийшли у дім українського КВНу. Багато років Марина працювала вчителькою української мови та класним керівником. Визнавалась кращим педагогом міста. Паралельно грала в КВН. Вона чемпіонка України, переможниця кількох престижних фестивалів у Юрмалі, постійний учасник журі всеукраїнських фестивалів. А як вміла дружити! Вона була дуже простою, не «зазвіздилась» за всі ці роки і легко приймала запрошення приїхати до Вінниці в журі Вініціанського фестивалю! До речі, Марина була володарем нашого «Летючого слона», і її прізвище назавжди вписано в історію вінницького кінофесту….

– То ви дружили родинами?

– Звісно… Мене вона називала жартома «Гуру» і любила посидіти у нас вдома за столом, пожартувати із моєю дружиною, випити чарочку, згадати гастрольну бувальщину… І знову збиратись на нові виступи! В її серці був такий мотор, що незрозуміло звідки брались ці сили, емоції та нові жарти… Під час прощання переповнена площа в Житомирі кричала Марині «Браво» і плакала… Ніколи не забуду її коронний жарт про 5 секунд і після похорону перебрав наші ретрофотографії, де ми такі молоді та шалені…

– Ми їздили в Житомир віддати останню шану Марині, яка для нас свого часу була дороговказом і недосяжною «зіркою». Бо ми лише починали із «Перцями», а Марина вже була в журі Асоціації КВН… Жаль! Скорбота невимовна, бо ніхто не міг думати про такий трагічний кінець її кар’єри… Житомир плакав весь! — розповів актор гумористичних шоу і учасник команди «Вінницьких» Олександр Теренчук. – Так само на її похорон приїхали із Києва, решти міст країни та з-за кордону хлопці й дівчата – колеги по цеху… Адже Марина була незаперечним авторитетом для багатьох. Разом ми брали участь у багатьох проектах — від «Країни «У» до простих виступів… Про неї залишиться лише світла пам’ять!

– Останні кілька років артистка працювала у столиці. Проте, попри напружений графік — кінозйомки, гастролі, концерти, Марина ніколи не забувала про рідне місто. Позаяк тут її завжди чекали не лише рідні й друзі, а й учні місцевої ЗОШ №33, в якій вона до останнього викладала українську мову та літературу. У те, що серце «Девчонки из Житомира» — Марини Поплавської зупинилося — досі не віриться, — зізнаються ті вінничани, хто знав актрису не з екранів телевізора.

Загалом у тому автобусі знаходилось 14 пасажирів, і чотирьох із них довелось госпіталізувати із травмами різного ступеня важкості до лікарні. Серед постраждалих у ДТП і дружина вінницького продюсера «Дизель-шоу» Олега Збаращука – акторка цього проекту Яна Глущенко. В своєму  Instagram Яна так описала свій стан здоров’я після ДТП:

– Ось відповідь, що зі мною. Повний передній вивих кісток правої гомілки з розірваними зв’язками колінного суглоба. Внутрішньосуглобовий перелом медіального відростка правої великогомілкової кістки. Гемартроз. Розрив зв’язок ступні. 2 місяці в гіпсі, потім операції зі зшивання зв’язок. Я на домашньому лікуванні, — написала Яна Глущенко.

Після таких сумних новин і смерті ведучої акторки «Дизель-шоу» тепер невідомо, чи відбудуться заплановані на грудень концерти проекту, в тому числі й у Вінниці…

Адже з цього приводу досі не має жодних коментарів від авторів та продюсерів «Дизель-шоу», серед яких відомі вінничани – Олег Збаращук та Олексій Бланар.

Під час слідства стало відомо, що автобус із акторами «Дизель-шоу» не доїхав до Києва із Львова буквально 30 кілометрів. А водій автобуса «Дизель-шоу» Михайло Манюк, якого нині арештовано, відволікся на секунду саме на розмову із Мариною Поплавською, яка сиділа поряд із ним. Ймовірно, саме цей факт разом із втомою водія стали причинами трагічної ДТП. Ось що розповів водій у суді:

– У момент обгону, можливо, відволікся на Марину і пізно побачив габаритні вогні вантажівки, – зазначив Манюк.

Михайло Манюк розповів, що, крім «Дизель-шоу», возив також ФК «Маестро» – переважно вночі. Чоловік запевнив, що відпочиває за нормативами, кожні півтори години.

«Я досвідчений водій. І 450-500 кілометрів дозволяється одному водію», – додав він.

За його словами, фатальний для акторів маршрут прорахували заздалегідь: між Луцьком, Львовом і Житомиром мали бути ночівлі в готелі. Однак плани керівництва змінилися, і Манюк отримав наказ виїжджати без належного відпочинку.

Також водій автобуса «Дизель-шоу» розповів, що Марина Поплавська підійшла до нього і сказала, що дуже хоче в Житомир, поспішає додому. За його словами, акторка погано почувалася – в неї боліла спина і підвищився тиск…

За фактом смертельної ДТП відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу (Порушення правил безпеки дорожнього руху, які спричинили смерть потерпілого).

22 жовтня акторку відспівували у Кафедральному соборі Житомира — Святої Софії. Поховали Марину Поплавську на місцевому Корбутівському кладовищі.

Знаєте, для чого ледь не щодня вчителька і «зірка» Марина їздила по Житомирській трасі із Києва додому? Це вже не таємниця! Їздила, щоб викладати дітям українську мову! І коли друзі запитували, для чого вона витрачає час і сили на ці 125 км відстані від Києва до Житомира, вона відповідала: »Україна переможе завдяки мові і тільки мові!»

У знаменитої актриси не було дітей або чоловіка… Все своє життя вона присвятила вихованцям 33-ї школи, КВНу та телебаченню.

Сергій ГОДУН