А поштовхом до такого кроку правоохоронців стало колективне звернення громадян, котре надійшло до прокуратури області. У ньому вони розповіли про те, що у Вінниці нечистими на руку ділками створено злочинну схему по привласненню коштів з реалізованої нерухомості.

Коли правоохоронці перевірили факти, викладені у зверненні, то відразу ж знайшли достатньо підстав для невідкладного внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою)

У прес-службі прокуратури області розповіли, що забудовники, з метою ухилення від сплати податків, створювали неприбуткові житлово-будівельні кооперативи, і через підконтрольні центри продажу нерухомості та з використанням фіктивних підприємств, отримували гроші від людей за реалізовані квартири у вигляді нібито «інвестиції» для будівництва. Та про реальне завершення будівництва і введення житла в експлуатацію забудовник навіть не думав. За такий злочин передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Утім, досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Стан слідства перебуває на контролі прокуратури області.

Ілона ВАЛЬТЕР