Домашню настоянку можна приготувати практично з будь-яких ягід і фруктів: малини, вишні, сливи. А ось ямпільчанка Алла Болгарська використовує ще й терен, який має водночас пікантний та терпкуватий смак. Рецептура напою та його  процедура досить прості. Єдина складність, що плоди рослини повільно виробляють сік.

– Підготовлені і промиті ягоди терену кладу у пляшки, засипаю цукром й ставлю у тепле місце для бродіння. Сік, який збродив, зливаю в пляшки, щільно закупорюю й даю 3-4 місяці відстоятися, – каже Алла Болгарська. – Наливка, приготовлена таким способом, до вподоби усій моїй родині. А головне — смачна та економічно вигідна.

Народці цілителі зауважують: терен дуже помічний при хворобах. Сік із нього використовують при кровотечах з носа, для полоскання горла і рота, при запаленнях ясен. Корисний він і для лікування шлунку, кишечника, печінки, нирок. Допомагає при порушенні обміну речовин, авітамінозах. Одним з протипоказань до вживання є підвищена чутливість людини до цих плодів. Також важливо знати, що у стиглих фруктів їсти можна лише їх м’якоть. Не можна вживати кісточки, бо в них міститься дуже сильна отрута.

Віталіна Володимирова