П’ять новеньких автомобілів  екстреної медичної допомоги – три реанімобілі категорії «С» марки «Citroen» та два авто екстреної допомоги китайського виробництва отримала Вінниччина через Державний фонд регіонального розвитку і співфінансування з обласного бюджету . Кілька днів тому директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович спільно з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм передавали ключі медикам.

Втім, це лише невелика частинка від чималої потреби нових автомобілів.  В області  маємо 189  автомобілів екстреної медичної допомоги.  З них  лише 85 придатні до використання.

“Ми маємо попередню домовленість з Міністерством охорони здоров’я і Кабінетом Міністрів та сподіваємось, що Вінницька область потрапить в експеримент, який буде реалізовуватись в декількох областях України, що стосується побудови системи екстреної медичної допомоги. На це виділяється майже 1 млрд. гривень», – розповів голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

Нові реанімобілі обладнані за останніми вимогами часу: тут є апарат штучної вентиляції легень – «шевел»; інфузомат – насос, який подає дозування ліків; відсмоктувач; дефібрилятор; кардіомонітор; підігрівачі розчинів для внутрішньовенної дифузії; пневмоматрац; кисневі балони; інгалятори; щит, ноші. В такому авто можна надавати не лише  екстрену допомогу,  а й  можна проводити оперативні втручання в дорозі.

Авто французького виробництва використовуватимуть на території всієї області, а автівки китайського виробництва передали на міську підстанцію, оскільки в місті кращі дороги.

Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф обслуговує 1,6 мільйона населення. В системі екстреної медичної допомоги області працює 1763 особи.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА