Труну із американцем прямим рейсом відправили з Гавришівки.

У понеділок сотні людей про-воджали в останню путь полковника військової авіації Івана Петренка. 16 жовтня він та військовослужбовець Повітряних сил Нацгвардії США Сет Нерінґ під час тренувального польоту в межах міжнародних навчань «Відкрите небо» розбились на винищувачі «СУ-27» неподалік Уланова.

Спершу із українським льотчиком попрощались вінницькі авіатори. Потім свого колишнього командира вшанував особовий склад бригади тактичної авіації в Озерному, де він служив кілька років. А поховали чоловіка в Умані, на батьківщині.

– Іван Петренко виріс у родині військового льотчика та ще у дитинстві зрозумів, що мріє бути теж ним. Закінчив Харківське вище військове авіаційне училище льотчиків, пройшов шлях від простого льотчика – до заступника командира Повітряного командування «Схід» з авіації, — розповіли побратими загиблого. — Загальний наліт Івана Петренка становить понад 1000 годин… У 2014 році він був на службі в АТО, після того допомагав п’ятикурсникам Харківського національного університету Повітряних сил здобувати досвід пілотування.

У Івана Петренка залишились батьки, дружина Світлана та донька Олександра. Відомо, що вінницькі фахівці ідентифікували Сета Нерінґа. Труну із тілом та американським прапором у суботу передали американській стороні. Для цього прислали США військово-транспортний літак С-130 із екіпажем. Після прощання у Гавришівці літак відразу звідти прямим рейсом вирушив до штату Каліфорнія.

«Чорну скриньку» вже відновили, та вдалося зчитати звідти інформацію.

– Проводиться технічне дослідження залишків літака. Версії ті самі, що були. До тих пір, поки кожен гвинтик не перевіримо, ми не можемо будь-яку версію прибрати. Американська сторона із цього приводу співпрацює із ЗСУ, — розповів нам військовий прокурор Вінницького гарнізону полковник юстиції Володимир Клепіковський.

Вікторія Снігур