– Олександр Дмитрович, це правда, що півміста виїхало на заробітки?

– Офіційно в місті прописано 24904 особи. Але від сучасних трудових тенденцій у країні Козятину, на жаль, не врятуватись, і реально по споживанню основних продуктів у місті живе приблизно 20 тисяч мешканців. Решта виїхали по закордонах чи у великі міста на заробітки… Тобто 5000 наших людей шукають роботу, кращу долю і гроші для виживання своєї родини. Звісно, що в кінці сезону частина заробітчан повернеться додому… Але є люди, які вже повивозили свої сім’ї переважно до Польщі та Чехії.

– Чи вижили гіганти місцевої промисловості?

– Козятин — це, перш за все, місто залізничників, і від їхніх зарплат і доходів залізничних підприємств на 60% залежить наповнення бюджету міста. Серед решти «гігантів» у місті по виробництву, звісно, вирізняється Козятинський м’ясокомбінат із німецькими інвестиціями та експортом готової продукції за кордон. У тому числі й котлет для світової мережі «МакДональдс». Також роботу людям дає місцева швейна фабрика, «Козятинхліб» та «завод заводів» — УТК, де виготовляють сміттєпереробні заводи, установки для видобування біогазу та багато іншого високотехнологічного обладнання. Також у нас працюють «СК України» — підприємство переробної галузі із переробки та збагачення каолінових глин із французькими інвестиціями.

Загалом маємо 50 працюючих підприємств і тисячу приватних підприємців… Бюджет Козятина понад 300 мільйонів, із яких власні надходження — це 150-115 мільйонів. Місто розвивається, але не такими темпами, як би хотілось громаді та особисто мені.

– Із міськрадою мер працює чи конфліктує?

– Козятин не Жмеринка, де депутати зняли мера… Тому в нас – співпраця із корпусом обранців від міської громади, три роки ми притирались один до одного, і політичні питання фактично не виносяться на сесії. Пікети і громадські страйки невеличкі в місті були, на сесію люди приходили по питаннях окремих вулиць, ремонтів та побутових проблем. По мірі можливостей ми ці питання вирішуємо, але обійшлось без ультиматумів та відкритих конфліктів.

– Із дорогами в Козятині також біда?

– Колесо ваше авто ніде не втратило? Значить, нашу роботу видно. Хоча капітальний ремонт основних доріг у місті не проводився останніх років 15! Тому було прийнято рішення не латати основні дороги, а робити їх капітально. Не хочу кивати на попередників, але нині є хоч і обмежені, але реальні ресурси на ці дорожні ремонти – це близько 12 мільйонів на рік. Так само розпочато будівництво тротуарів.

– Тому ви придбали для мерії «Шкоду» нової моделі?

– Ця «Шкода Суперб» не нова, їй 5 років, купили її в Одесі через тендер і по ціні в 2 рази нижчій, ніж ринкова. Вона в дуже гарному стані, бо використовувалась для представницьких виїздів. Я читав закиди на свою адресу в соцмережах про нову «Шкоду» за мільйон… На це можу показати техпаспорт на авто 2013-го року і скажу так: за ці ж гроші можна було купити набагато гірше авто. Цей «Суперб» бере 8 літрів пального на 100 км, в той час як стара Шкода «їсть» 12 літрів та весь час ламається…

– Які три великих проекти в Козятині «зробили погоду» в 2018-му?

– Ми їх розпочали і маємо довести до розуму вже в новому році… Це два власних лікувальних заклади – центр сімейної медицини і Козятинська міська лікарня. Третій – це будівництво сміттєсортувального комплексу за 14 мільйонів, який на стадії завершення і знаходиться на території полігону побутових відходів. Для його запуску бракує техніки – трактора, бульдозера, 2-х причепів та вантажівки для вивезення сміття. Загалом це — 4 мільйони гривень, за які ми плануємо в 1-му кварталі 2019-го купити на тендерах цю техніку і запустити в квітні-травні комплекс для міста Козятин та свого району.

– Проблему котельні на лушпинні в центрі міста вирішено?

– Це була єдина проблемна котельня, де перегоріла і впала занижена труба димаря. Її вже замінили за кошти інвестора, її висота 34 метри, і мешканці сусідніх будинків тепер не будуть потерпати від диму в цьому дворі.

– Мерію Козятина за нові тарифи на газ пікетували?

– Днями у нас була Юлія Тимошенко, яка піднімала на центральній площі ці важливі питання. І депутати просять винести це питання на сесію 9 листопада. Як проголосують депутати — не берусь прогнозувати…

– Це правда, що ви давали 3 тисячі гривень за впійманих вандалів?

– Винагороду я оголошував 5 чи 6 разів, коли по місту крали чи псували нові лавочки, сміттєві контейнери та викопували нові дерева! Бо рівень вандалізму та окремих випадків «жлобства» просто зашкалював. Коли впіймали одного з крадіїв сміттєвих баків, як він пояснив, що «збирався в ньому квасити капусту…» Так само із алеї тричі намагались викрасти саджанець черемхи Шуберта вартістю в 3500 гривень. Вночі його виривали, але вкрасти не змогли… Тому три тисячі тих призових досі не знайшли власника.

– Як ви оцінюєте роботу поліції Козятина?

– Відверто кажучи – негативно! Чому? Бо поліція мала би бути інструментом дотримання порядку на території міста, в тому числі й із стихійною торгівлею на вулицях. У Вінниці цю проблему вирішено, а наші 2 інспектори із благоустрою лише складають протоколи на місцях стихійної торгівлі, коли я даю всі повноваження та рішення сесії поліцейському припинити цю торгівлю. А він на моїх очах вже за мить бере із бабусі 200 гривень «за кришу» і пересаджує її на нове місце торгівлі… Розмовляв із керівництвом, але рішення сесії так і не виконуються… Як після цього можна оцінювати їхню роботу?

– А за свою роботу міського голови яку оцінку очікуєте?

– Її мають оцінити мешканці Козятина. Бо свою передвиборчу програму я щодня тримаю перед очима на робочому місці. Ось вона, і я пам’ятаю, що обіцяв! Звісно, що три роки тому інакше бачились проблеми і тепер виникають першочергові завдання, які не можна відкладати на завтра чи наступний рік. І тому моя програма так само зазнає змін. Вчора ми в цеху вітали залізничників із професійним святом, і це не був піар мера Пузиря! Бо мої вибори за 2 роки, а життя кипить вже сьогодні… І якщо у залізничників свято, а вони головний «спонсор» міського бюджету, то міський голова має їх чути і знати щоденні проблеми. Так само люди мають знати, на що ми витрачаємо бюджетні гроші. Свою роботу я оцінюю критично. Зроблено набагато більше, ніж при попередніх командах, але далеко не все із запланованого і можливого.

Водночас, ми майже завершили ремонти приміщень по садочках і школах міста. І першим в області Козятин заборонив «побори» із батьків на шкільні ремонти!

За таке у нас звільняють із роботи!

Коли мене питають, про що я мрію, то як голові міста мені хочеться підняття зарплат, перш за все, для залізничників та всіх громадян. Бо як будуть заможні наші люди, то місто буде мати кошти на дороги, садочки, лікарні, всю соціалку та нові алеї із ліхтарями, не гірші за вінницькі.

Роман Ковальський
Вікторія Микитюк