Ми вже детально розповідали про цей резонансний злочин. 5 жовтня виповнились його треті роковини.

Згідно з вироком першої інстанції, організатор вбивства та ватажок банди отримав 14 з половиною років за гратами, подільники — 14 та 13 років ув’язнення із конфіскацією майна. Втім, батьки загиблого вважають це рішення доволі м’яким та будуть далі боротись за справедливість…

– Чесно кажучи, ще спершу жевріла надія. Хоча перше засідання відмінили, але ми чули, що прокурор наполягатиме на довічному. Мало відбутись друге. Побачили, що поведінка посадовців змінилась. Чули те, що вони казали — мовляв, перший вирок є достатнім. Так саме й сталось. Бо суд пішов у нарадчу кімнату лише за декілька хвилин. Але ми відразу зрозуміли, що надія вмерла. Вирок Немирівського районного суду полишили без змін… Адвокат буде подавати касацію до Верховного Суду України. Будемо далі боротись за честь сина, — каже досі вбитий горем батько Анатолій Коваль.

– Пишуть, що вбивці Віталика щиро покаялись у вчиненому. Вони ці пекельні три роки сміялись та хизувались своєю крутістю за гратами. Нам сміялись в обличчя. Лише на останньому засіданні Апеляційного суду щось белькотіли тихо — мовляв, вибачте, ми не хотіли вбивати Віталика. Адвокат одного з них просив якнайменший термін для свого підопічного — мовляв, він раніше не судимий, його самого примусили вбивати! І це коли вони заздалегідь готувались вбивати сина?! Готували ножі, мотузки. Як душили його та добивали, хоча він просив — беріть гроші, тільки не вбивайте, бо ж у мене маленька дитина і ще одна має народитись… І наздоганяли, добивали. Й таки добили! І в суді повірили в це лицемірство?! А злочинцям що?! Вони відсидять трошки та й вийдуть на волю по УДО. Й далі вбиватимуть…

Батько вбитого хлопця каже: син досі приходить уві сні до рідних й близьких… «Три роки мучиться душа… Мучимось ми усі…»

У свою чергу, у прокуратурі Вінницької області вкотре повідомили, що вважають дане рішення та вирок виключно справедливими, враховуючи обставини слідства та справи.

– Згідно із обставинами скоєного, визнання вини, розкаяння, тощо прокурор просив суд призначити від 13 до 15 років позбавлення волі. За результатами розгляду суд призначив покарання у межах зазначених строків. На нашу думку, вирок в частині міри покарання, з врахуванням судової практики, є справедливим.

Із ними згодні й у суді. Суддя-спікер Апеляційного суду Вінницької області Анатолій Кривошея так прокоментував ситуацію:

– Санкція статті, за якою обвинувачували підсудних, передбачає від десяти до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Або довічне, що є самостійним видом покарання. Тож вирок, який виніс суд першої інстанції та далі колегія нашого суду – цілком справедливий і суворий. І таким його мають сприймати не лише потерпілі, а й обвинувачені. Останні, до речі, визнали свою провину, співпрацювали зі слідством. Прокурор теж погодився й наполягав саме на такому покаранні.

Ми розуміємо горе батьків, які втратили сина… Але ніхто тут не збирався «помилувати» чи захищати злочинців. Вирок вже набрав чинності. Втім, його можуть оскаржувати у касаційному порядку. На це є три місяці.