Ще до Революції гідності у селі Махнівка мешканці зняли пам’ятник вождю пролетаріату, залишивши тільки гранітний постамент.

Невдовзі за справу взявся відомий вінницький художник і скульптор Леонтій Гринюк. Він за усною домовленістю із головою райради Віктором Слободянюком у 2016 році виготовив погруддя Тараса Шевченка.

Проте відкриття неодноразово чомусь переносили, а бюст Кобзаря весь цей час лежав на складі художніх майстерень у Вінниці. Для Леонтія Гринюка це було дуже неприємно, бо до крові стирав пальці при шліфуванні, наймав трьох майстрів для допомоги, купував всі необхідні матеріали та ін. Тим часом посадовці між собою чубились за те, хто саме повинен встановлювати бюст. Віктор Слободянюк казав, що це має робити Махнівська сільська рада. Її очільник Павло Кузьминський пояснював, що громада і депутати «за», треба лиш визначитись з місцем його встановлення і з порядком оплати роботи скульптора. З тих пір пройшов ще один рік, і днями під час поїздки у район ми поцікавились, на якому етапі тепер ситуація із бюстом.

– Ділянка, де стояв пам’ятник Леніну, приватна, тобто має власника. Було прийняте рішення знайти інше місце для Кобзаря, але спільного рішення так і немає. Нині ми активно обговорюємо питання і на рівні міста Козятина, де Шевченка досі немає. Лише вулиця, — повідомили у Козятинській райраді. — Думаємо, що варто встановити погруддя у Пушкінському парку, який невдовзі мають перейменувати. Сподіваємось, багатостраждальний бюст Кобзаря врешті знайде своє місце у Махнівці.

Віталіна Володимирова