Уже кілька місяців село Миколаївка, що на Козятинщині, лихоманить. За словами людей, заїжджі неодноразово намагались здійснити силовий захват місцевого агропідприємства СВК «Дружба», яке займається рослинництвом і тваринництвом.

Найцікавіше те, що причетні до цього родичі досить впливових у країні людей. Тим часом власники сільгоспкооперативу посилюють охорону та готові до будь-якого розвитку конфлікту. А наші джерела у правоохоронних органах стверджують, що ні про який рейдерський захват мова не йде. Це звичайний поділ бізнесу.

– Із лютого мій компаньйон по бізнесу Олександр Фогель почав скуповувати майнові сертифікати у Миколаївці. Після того були проведені збори пайовиків кооперативу, де зняли старого голову — Сергія Демчука. Зі своїм покійним батьком вони чомусь постійно вважали, що отримали дане агропідприємство у спадок, хоча це порушує статут СВК «Дружба». Невдовзі був обраний новий голова кооперативу — Олександр Фогель. Та не пройшло і місяця, як почались рейдерські захвати підприємства, і їх ініціатором є саме Демчук. Втім, заручився він підтримкою так званої банди Лєшого. Останній — племінник правоохоронця Руслана Терещука, вихідця з Вінниччини, який колись керував поліцією Києва, а нині претендує на голову Київської ОДА, — розповів керуючий партнер. — Молодики, які зазвичай є спортсменами, розганяють мітинги та за гроші влаштовують рейдерські напади на підприємства. Про діяльність цієї «бригади» чимало написано в Інтернеті, відкриті кримінальні провадження, але ніхто не покараний.

Тиждень тому близько 40 молодиків вдерлись на територію СВК «Дружба», відкрито показували свої обличчя. Ми якраз проводили планування. Завдяки спільним діям місцевої поліції з населенням рейдерський захват було відбито. Усі їхні документи — підробка, колектив дав всі покази. Щоб Сергію Демчуку стати головою, потрібно було, аби його ввели у члени СВК.

За словами представників СВК «Дружба», їхні опоненти не очікували, що за місяць роботи люди підуть за новим керівництвом.

– Ми підняли фонд заробітної плати із 230 до 500 тисяч гривень, підняли і орендну плату. Нікого не звільнили, хочемо працювати і дати людям заробити, адже у селі важко з роботою. Втім, бажання заволодіти майном підприємства рейдери досі мають на меті. Тож ми напоготові і не виключаємо, що бандити будуть застосовувати зброю… Адже зрозуміло, що працювати вони тут не зможуть, бо люди проти.

У прес-службі обласної поліції повідомили, що це з’ясовування стосунків між новими та попередніми власниками.

– Наразі відкрито кримінальні провадження за статтями 190 ККУ — шахрайство, 366 — службове підроблення та 362 — несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, вчинені особою, яка має право доступу до неї. У рамках відкритих кримінальних проваджень проводиться розслідування.

Віталіна Володимирова