Ситуація, яка склалась на більшості цукрозаводів на Вінниччині, критична: завмерло життя у заводських селищах, а порізані підприємства схожі на руїни. Не обійшло це і ВАТ «Корделівський цукровий завод».

У 1999 році був скуплений контрольний пакет акцій акціонерного товариства та створено ТОВ «Корделівський цукровий завод» із реєстрацією в Києві. А вже у 2003 році у Калинівській РДА зареєстровано нове підприємство — СТОВ «Корделівський цукровий завод». Його майно на той час мало балансову вартість 8 мільйонів гривень (територія 255 га). Підприємство заготовляло цукровий буряк від 42 суб’єктів господарювання та щорічно переробляло 130-160 тонн сировини (цукру 12-15 тисяч тонн). Втім, у 2006 році завод припинив свою діяльність. Мовляв, збитково, а модернізацію проводити дорого. Сотні людей опинились на вулиці. В тому ж році створили ТОВ «Цукорагро-МТ», які викупили контрольний пакет акцій ВАТ «Корделівський цукровий завод». Згідно з договором оренди, майно було передано саме цій фірмі, реєстрація якої відбулась у столиці. Невдовзі обладнання хотіли вирізали та продати, але громада не дала. Заважає цьому і розпаювання.

Місцеві жителі розповідають, що їм дуже боляче споглядати те, що залишилось від підприємства, яке свого часу будували всі разом. Нині на території продають пам’ятники, пасуться кури та корови. У районі додають, що неодноразово звертались інвестори, аби викупити завод та нарешті запустити його. Втім, представники власника на заводі відмовляються від будь-яких пропозицій. А на телефонні дзвінки нашого журналіста так і не відповіли…

Вікторія Снігур

Довідка

У 1913 році на Вінниччині працювало 58 цукрозаводів. 1940 рік – цукор варили на 42 заводах. 1955 рік – 38 заводів переробляли цукор. 2005 рік – залишилося 32 заводи. 2007 рік – виробничий сезон розпочали 20 заводів. 2018 рік — тільки 6 цукрозаводів працюють на Вінниччині.