Місцеві мешканці вже неодноразово скаржились на це підприємство, зокрема нестерпний сморід та забруднення навколишнього середовища…

– Нам повідомили сторожі ставку, що стався вилив яблучної кислоти. На території підприємства розташовані шість зливних карт — каналів, що з’єднані між собою. Там взагалі немає дамб, вони не облаштовані належним чином, засмічені… І ось з однієї карти на землю й полився потік кислоти. Ми терміново виїхали на місце, на біду відгукнулись активісти, фронтовики-захисники України. На територію підприємства нас не допустили. Ані директор, ані жоден з керівників підприємства зі Львівщини не відповідали на телефонні дзвінки, – обурений міський голова Липовця Микола Грушко. – Ми терміново сповістили райдержадміністрацію та райраду, рятувальників, поліцію, екологів. Гуртом таки вдалось пройти на територію підприємства та місце екологічного лиха. Побачене шокувало.

Нестерпний сморід. Скільки всього відходів вилилось — важко сказати. Але десь 25%, як мінімум… Невелика їхня кількість таки потрапила у став. Поруч ще стави, під загрозою річка Соб… То за течією води ця отрута легко потрапить й у Гайсинський район… За двісті метрів від місця «НП» – людські хати, криниці…

– До нашого ставка таки потрапила отрута… Коло берега вже з’явилась густа піна. Це кричуща безвідповідальність керівництва підприємства, — розповідає один з орендарів ставка Олег Шевчук. — Декілька років тому вони через черговий розлив відходів потруїли усю рибу у сусідніх ставках. І ось нова біда!

Микола Грушко каже, його вразило, що на підприємстві тоді тривало виробництво:

– Біда, а на завод без зупинки приїжджають вантажівки із яблуками! А ще там проходило засідання так званого «Клубу ділових людей Вінниччини». І ось нам назустріч йде урочиста делегація чиновників та бізнесменів. Я розповів про біду. Вони поспівчували мені та запевнили, що вони на нашому боці. Терміново зібралась районна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка взяла «НП» під свій контроль.

Вдень після проведення екстрених ремонтних робіт витік припинився. Ми будемо гостро ставити питання про припинення роботи підприємства до ліквідації наслідків «НП», повної реконструкції та заміни очисних споруд. Бо це не перша надзвичайна ситуація із цим заводом. Готуємо термінове звернення до власника підприємства. Якщо нас не почують, обурені люди готові перекривати дорогу!

Відомо, що підприємство користується фільтраційною системою колишнього молокозаводу, що не розрахована на більші потужності заводу із виробництва соків. Тим часом ситуацією на заводі зацікавились й правоохоронці.

– На виклик виїжджала наша патрульна служба. Під наглядом поліції робітники прорили канали, аби відходи без перешкод проходили далі фільтраційною системою. Згідно з рішенням районної комісії з ТЕБ та НС, підприємство зобов’язали викачати та вивезти усі відходи на «Вінницяводоканал» задля їхньої переробки. Нашим працівникам доручили слідкувати за цим процесом і супроводжувати вантажівки, — повідомив начальник Липовецького відділення поліції Павло Дармограй. — Аби не вилили отруту десь у полі. Нині вивчається питання про відкриття кримінального провадження.

– Викид відходів виробництва із заводу нині заборонений. Працюватиме наша лабораторія, що відбиратиме проби грунту на місці забруднення. За попередніми даними, відходи не потрапили у річку. Коли я у суботу був там, представники заводу укріпили фільтраційні споруди мішками з піском. Керівники підприємства запевнили мене, що в майбутньому обов’язково зроблять там дамбу. Триматимемо це питання на контролі, — пояснив інспектор Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Олександр Бойчук. — Нині наші фахівці готуються до проведення там позачергової перевірки.

Поки що завод працює…