З кожним роком шахраї стають все винахідливішими і дедалі більше людей потрапляють у їхні пастки. Щоб не потрапити на гачок аферистів та зберегти свої заощадження, дотримуйтесь наступних порад.

Найпоширеніший вид телефонного шахрайства – дзвінок на мобільний телефон начебто від співробітника банку. Невідомий, який представляється співробітником державної установи, пропонує продовжити дію кредитної картки або підвищити кредитний ліміт на ній. Отримавши згоду, ця особа повідомляє, що для здійснення операції необхідно назвати номер картки, термін її дії та розміщений під магнітною стрічкою cvv-код. Вказавши ці реквізити, людина отримує SMS-повідомлення з паролем доступу, який, не замислюючись, диктує шахраєві. Через кілька хвилин на мобільний приходить SMS з банку, однак на цей раз – про зняття з грошей з рахунку.

Характерна ознака шахрайських схем – терміновість: щоб збільшити кількість людей, які «клюнуть» на їхні дзвінки, шахраї намагаються тиснути на «клієнта». Для цього вони називають термін, упродовж якого потрібно відповісти. Наприклад: «Щодо Вашого рахунку було розпочато розслідування з приводу шахрайства і якщо Ви негайно не повідомите свої дані, то втратите заощадження». Людина, певна річ, починає переживати, і поспіхом, необдумано відповідає на дзвінок чи повідомлення махінаторів.

Аналогічні вимоги висувають і під приводом виграшу в лотерею чи акцію. Повідомивши «щасливого переможця» про можливість за невелику суму отримати цінний приз (автомобіль чи квартиру), шахраї отримують необхідні дані.

Тому ніколи не відповідайте на листи та повідомлення, в яких Вас просять вказати персональні дані.

Також, почастішали випадки шахрайства на сайті «OLX». Зловмисники подають оголошення про продаж популярних товарів за низькими цінами, при розмові з потенційними покупцями повідомляють, що здійснюють відправлення в будь-яке місто, але для цього потрібно внести передоплату в розмірі 50-200 гривень. У подальшому шахраї отримують передоплату, але товар не відправляють. Для уникнення подібних ситуацій, купуйте товар при зустрічі з продавцем чи оплачуйте його вартість після надходження придбаного.

Будьте обачними! У разі, коли Ви потрапили у «пастку» шахраїв, передусім необхідно повідомити про це в правоохоронні органи та в банк, щоб заблокувати картку (або зробити це самостійно в банкоматі чи інтернет-банку). Орієнтуйте своїх близьких та знайомих щодо можливих дій злочинців. Недарма кажуть: «Хто попереджений, той озброєний!». Це дозволить зменшити кількість потерпілих та обсяги заподіяної шкоди, збереже Ваш час, кошти та здоров’я.

Прокурор Вінницької
місцевої прокуратури
юрист 2 класу
Вікторія Бібляк