Ця шокуюча історія сталась у селі Михайлівка Гайсинського району. 3-річний Вітя Долганов ледь не помер через льодяник на паличці, яким вдавився. Цукерка повністю перекрила дихальні шляхи. У такому стані хлопчик перебував щонайменше сім хвилин. На щастя, батьки кинулись надавати допомогу дитині. Завдяки їм та лікарям днями Віктор прийшов до тями. Усі подробиці дізнавався наш журналіст.

– Того дня ми з чоловіком приїхали додому та пригостили синочка Вітю льодяником — чупа-чупсом. Раніше теж це робили, і жодних проблем не було. Щоправда, чотири рази на рік він хворіє ларингітом. Дитина із цукеркою собі дивилась телевізор, старша дочка, 13-річна Марина, була в хаті. Не пройшло і кілька хвилин, як вона вибігла із хати із криками, що з Віктором щось не те, він гикає, задихається, очі закотив. Ми бігом до синочка, а льодяника немає — проковтнув його, — розповідає мама хлопчика Ірина Долганова. — Я перелякалась, адже дитина була без свідомості. Ми підняли малюка за ноги, опустили головою донизу і стали трусити, щоб льодяник із паличкою випав із рота. Цукерка випала. Але син все одно не приходив до тями.

Негайно викликали «швидку допомогу», паралельно сину робили штучне дихання, він почав зригувати. Благали їхати назустріч, вона не виїхала. У слухавці медики просили розповісти ситуацію. Але хіба до того було, коли в будь-який момент могли втратити сина. Втрачати час не хотіли, тому вирушили назустріч до лікарні. І всю дорогу я рятувала Вітю.

У відділенні реанімації лікарні Гайсина хлопчика взялись рятувати — ввели у медикаментозний сон і підключили до апарату штучної вентиляції легень.

– Коли дитина поперхнулась карамелькою, у неї була гіпофоксія і вона втратила свідомість. Тобто мозок недостатньо отримав кисню. Хлопчика доставили до нас у важкому стані. Відразу була надана невідкладна допомога. Хлопчик не дихав, серцебиття було збережено, — каже завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Гайсинської райлікарні Юрій Лізавенко. — Для забезпечення адекватного дихання дитина була заінтубована, проведена сонація дихальних шляхів, щоб перевірити, чи немає стороннього тіла. На щастя, такого не було виявлено. Ми телефоном консультувались з обласним дитячим анестезіологом, скоригували інтенсивну терапію та призначили лікування. Крім того, була проведена консультація виїзної бригади дитячого невролога та анестезіолога. Стан хлопчика стабільно важкий, проводиться інтенсивна терапія. Слід відзначити правильні дії батьків у наданні першої допомоги сину. Якби вони не витягнули цукерку, хлопчик би помер.

А вже 1 листопада фахівці після огляду забрали малюка до обласної дитячої клiнiчної лiкарнi на подальше долiкування й обстеження. Там Вітя прийшов до тями, сказав «мама» та попросив молока. Лікарі після спостережень за станом дитини не побачили критичних уражень легенів, центральної нервової системи та кори головного мозку. Відтак, прогнози позитивні. Головний лікар закладу Василь Паненко додав, що станом на 5 листопада хлопчик себе почуває добре, переведений до неврологічного відділення та невдовзі буде виписаний. Нині мама хлопчика жартує, що про льодяники доведеться надовго забути. Така ідея малому, звісно, не до вподоби.

Вікторія Снігур