Власниця тварин Олена Севінч вже підписала меморандум щодо їх передачі. Планується, що найближчим часом отару перевезуть на екоферму під Одесою. Юридичне супроводження, кошти за розмитнення та витрати на нове «помешкання» для овець взяв на себе депутат Одеської міської ради Олег Етнарович. Але досі немає повного пакета документів, який дозволив би вивезти тварин із зони митного контролю.

Отримані результати аналізів: небезпечних інфекцій у овечок не виявлено. Про це повідомила волонтерка Вікторія Козаченко.

– Коли «фура смерті» приїхала до заводу утилізації у Тульчин, із 316 живих залишилось 259. Тварини були виснажені, бо з голоду їли шерсть одна одної. Спочатку столичні фахівці обіцяли, що аналізи зроблять за рахунок держави, однак через два дні нам повідомили, що власниця овець повинна сплатити 186 тис. грн. за аналізи. Якщо цього не зробимо, тварини будуть належати державі. На щастя, втрутились небайдужі та владнали це питання. Нині вівці знаходяться у карантинній зоні. Весь тиждень біля них цілодобово чергували волонтери з Києва, Вінниці та Одеси. На даний час живих тварин залишилось 236.

Нагадаємо, на початку жовтня вантажівка із вівцями перетнула кордон до Туреччини (тварини — племінні і призначалися для розведення). Але вантаж з Дніпропетровської області не прийняли. 12 жовтня вівці повернулися до Чорноморська і застрягли на терміналі – без їжі і води. Коли історія набула широкого розголосу, волонтери забили на сполох. Тим часом у машині помирали тварини. І тільки 27 жовтня злощасна фура вирушила до Тульчина, де розташована філія державного підприємства «Укрветсанзавод». Мертвих відділили та мають утилізувати. Через скандал з вівцями у Києві активісти пікетували Держпродспоживслужбу, а в Одесі — обласну прокуратуру. Поліція відкрила два кримінальних провадження…

Віталіна Трудько