Нещодавно «Укрпошта» заявила, що відмовляється від доставки пенсій через збитковість у сумі понад 1 млрд грн. Адже пенсії доставляються за тарифом 2004 року, що покриває лише 60% собівартості цієї послуги.

Небажання ПФУ переглядати тариф, який не змінювався 14 років, може з 1 січня 2019 року залишити 4,5 млн пенсіонерів у селах без пенсій.

Ця заява викликала шквал негативних емоцій по всій Україні! Зокрема у нашій редакції телефони не змовкали, люди скаржились, обурювались, просили допомогти… Адже в багатьох селах взагалі вже не залишилось нічого, крім пошти.

– Листоноша для нас — як сонце у вікні! Я не можу кілометр йти до пошти і кілометр назад. Навіть якщо оформлять банківські пенсійні картки, все одно похід до банкомата буде проблемою! — розповіла 80-літня жителька Стрижавки. — А без пенсії, без газет і листів я не хочу залишатись! Думаю, що гендиректору «Укрпошти» не завадило би побувати у селі i на власнi очi й вуха побачити й почути те, що тут твориться!

У Вороновиці Вінницького району знайшли вихід із ситуації.

– Не залишимо людей без підтримки! Ми пропонуємо нашим пенсіонерам писати доручення на дітей, онуків, інших родичів чи знайомих, кому вони довіряють. Секретар сільради на службовій машині щодня об’їжджає по 10-15 хат і оформляє всі документи, — розповів Олександр Ковінько, селищний голова Вороновиці. – Потім на підставі цього доручення родичі чи знайомі підуть у відділення Пенсійного фонду і отримають картку на виплату пенсії. Банкоматів у Вороновиці вистачає! А що стосується кореспонденції, то ми у селищній раді забираємо її самі. Думаю, що це питання теж вирішиться без проблем.

Після масових протестів і різкої урядової критики намірів «Укрпошти» закрити майже 7 тис. сільських поштових відділень ситуація змінилась. На початку листопада відбулось спільне обговорення і було вирішено, що до 1 грудня тарифи на поштову доставку мають змінитись — по місту 1,8% (замість старого – 0,79%) і по селу 2,7% (замість старого — 1,56%). Тоді всі пенсіонери вчасно отримають пенсії, а передплатники газети у 2019 році.

…Хочеться вірити, що ці бюджетні гроші підуть на підняття зарплат — але не «топам» «Укрпошти», а сільським і міським листоношам, багато з яких нині ледве виживають на половину мінімалки. А ще на достойне утримання поштових відділень, навколо яких ще теплиться життя у віддалених селах…