7 листопада бійці вінницького спецпідрозділу КОРД затримали в Одесі та м. Києві трьох членів злочинної групи, які підозрюються в махінаціях з сільгосппродукцією, незаконному привласненні коштів шахрайським шляхом, створенні фіктивних підприємств та подальшій легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом. Злочинну групу документували слідчі-детективи спільно з оперативниками управління карного розшуку декілька місяців.

Вже відомо, що прокуратурою Вінницької області та слідчим управлінням ГУНП у Вінницькій області викрито міжрегіональну злочинну групу, яка шахрайським шляхом, упродовж 2018 року, заволоділа майном – продукцією сільськогосподарських товаровиробників на території декількох областей.

Сума заподіяних збитків становить близько 5 млн гривень.

За місцем проживання зловмисників слідчими-детективами проведені санкціоновані обшуки, в ході яких вилучені засоби комунікації, документи на фіктивні підприємства та інші речові докази, які свідчать про їх причетність до вчинення злочинів на території України.

Документування злочинної діяльності групи тривало слідчими-детективами декілька місяців в рамках відкритого кримінального провадження за ч.4 ст.190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

За попередньою інформацією слідства, зловмисники, зловживаючи довірою сільгосппідприємців та шляхом підробки документів, привласнювали зерно сільгоспвиробників у великих розмірах. Так, шахраї заволоділи у двох потерпілих мешканців Вінницького району під приводом купівлі зерна 108 тоннами гречки та не розрахувалися.

А затримали сільгоспбандитів на гарячому, коли під час проведення чергової злочинної оборудки вони заволоділи близько 150 тоннами зерна кукурудзи та соняшника у підприємця з Хмельниччини.