В Україні щоденно курить 45 % дорослих чоловіків і 9 % дорослих жінок; серед молоді курить 45 % юнаків і 35 % дівчат. Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців. Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни. Україна займає друге місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина. Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців. Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років. Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять більш 30 % юнаків і дівчат. На кожного українця припадає понад 2500 сигарет — майже 7 щоденно. За рік викурується близько 100 млрд. цигарок. Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно. За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб пов’язаних з курінням помирає 120 тисяч чоловік.

Особлива небезпека куріння полягає в тому, що курці завдають шкоди не лише собі, а й оточуючим. В цигарковому димі міститься дуже багато отруйних речовин, які шкодять організму так званих «вимушених» курців. Жінки, чоловіки яких палять, мають у 4 рази вищий шанс померти від раку легень, новонароджені діти батьків, що курять, у 2 рази частіше хворіють на запалення легенів або бронхіт упродовж першого року життя. А одна година, проведена у прокуреному приміщенні, рівнозначна 4 випаленим цигаркам.

Куріння позначається на багатьох функціях органів людського організму. В першу чергу на серцево-судинній системі, спричиняючи розвиток гіпертонії та інших серйозних хвороб. Інфаркт міокарда вдвічі частіше вражає саме курців. А поміж хронічно хворих на ішемію з приступами стенокардії цей показник у 6 разів вищий. Люди, які курять, швидше старіють, шкіра у них стає блідою, зморшкуватою. У жінок загострюються риси обличчя, грубішає голос. Тютюновий дим викликає захворювання органів кишково-шлункового тракту. Приміром, виразка шлунку виникає у курців у десять разів частіше.

Захворювання, яким сприяє куріння:
– бронхіт, емфізема
– хвороби серця, інфаркти,
– рак легенів та інші ракові захворювання,
– хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.

Разом з тим, відмова від куріння може знизити ризик захворювань. Так, протягом 5 років у людей, що кинули палити, ризик померти від раку легень поступово знижується і доходить до рівня, порівнянного з рівнем некурящих. Ризик серцево-судинних захворювань знижується на 50% протягом першого або другого року після відмови від куріння.

Кинути палити важко, як і наркоману відмовитися від наркотиків.

Вінницьке міське управління Головного управління ДПСС у Вінницькій області звертається до всіх людей, які мають шкідливу звичку, палити не варто випробовувати долю і наївно вважати, що ви унікальні і на вас куріння не відіб’ється. Воно відбивається на кожному, просто по-різному. І чим раніше людина це розуміє, тим більш здорове і щасливе проживає життя.

Бажаємо всім ЗДОРОВ’Я!!!!!

Лікар з загальної гігієни відділу державного
нагляду за дотриманням санітарного
законодавства Вінницького міського
управління ДПСС О.В.Захарченко