Закон «Про співробітництво територіальних громад» є чинним з липня 2014 року. Вже станом на жовтень 2018 року 1050 громад стали користувачами інструменту міжмуніципального співробітництва. За даними Мінрегіону ці громади створили 263 проекти в сферах ЖКГ, благоустрою, пожежної безпеки, освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення.

Вінницька область є другою в Україні за кількістю втілених проектів міжмуніципального співробітництва (55), поступаючись лише Полтавській (85).

Круглий стіл став майданчиком для закріплення успішних практик співпраці громад Вінниччини та напрацювати нові ідеї для подальшого використання інструменту міжмуніципального співробітництва в області. У ньому взяли участь народні депутати України, представники Вінницької обласної ради, Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької міської ради, представники районних рад та районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування Вінницької області, експерти.

“Громади, що першими почали господарювати в умовах децентралізації та створення ОТГ вже показують успіхи – бюджети зростають, відроджуються території, інфраструктура, але не всі мають високі статки місцевих бюджетів, недостатньо концентрації коштів: підприємств, власних надходжень до бюджетів. Особливо це стосується сільських, селищних громад. Ресурси розпорошуються і для великого обсягу робіт – дороги, транспорт, комунальні питання, енергоефективність – краще об’єднуватися в рамках міжмуніципальних договорів співпраці. – розповів Сергій Кудлаєнко, народний депутат України, заступник голови Комітету з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. – Для цього в Україні є умови – прийнято ЗУ «Про співробітництво територіальних громад». Фактично, парламентом було напрацьовано інструмент для досягнення спроможності громад через об’єднання ресурсів. Низка територіальних громад зрозуміли це і успішно користуються такими механізмами. Це вже не перша виїзна зустріч Комітету на Вінниччину, в тому числі і з питань співробітництва громад. Сьогодні стоїть питання поширення позитивного досвіду та підтримки місцевого самоврядування на законодавчому рівні».

Тарас Журавель, керівник проекту «Реформа управління на сході України II», зазначив: “Співробітництво територіальних громад є інноваційним інструментом в реалізації реформи місцевого самоврядування. Тому, з самого початку ухвалення у червні 2014 року Закону України «Про співробітництво територіальних громад» проект «Реформа управління на сході України», що впроваджується Німецькою федеральною установою GIZ за дорученням Уряду Німеччини, надає всебічну підтримку його реалізації як на центральному рівні, так і на місцевому рівні, зокрема в Полтавській області, щодо реалізації практичних проектів співробітництва громад. У рамках проекту розроблені секторальні моделі співробітництва громад у таких галузях: управління твердими побутовими відходами, розвиток місцевої пожежної охорони, Інтернет-технологій та надання адміністративних послуг”.

Мер Вінниці Сергій Моргунов на круглому столі заявив, що кожна громада сама досягає успіху та вчиться фактично на власних помилках. Водночас, досвід інших громад, регіонів та країн є досить доступним, відкритим і корисним з огляду на впровадження різних проектів. А головне сьогодні для успішних громад і міст, таких як Вінниця, це продовження децентралізації по Володимиру Гройсману, яку намагаються звернути окремі політики у своїх предвиборчих обіцянках…

Експерт з питань публічних послуг та моніторингу Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Вячеслав Сороковський розказав більше про досвід проекту та наголосив: “Співробітництво територіальних громад є добровільним. Ця перевага може бути й обмеженням: є сфери, де застосування цього інструмента буде майже обов’язковим. Наприклад — реалізація регіональних планів управління відходами. Зараз такий регіональний план розробляється проектом DESPRO для Вінницької області. Однією зі стратегічних перспектив, що запропонує план, будуть кластери — зони оптимального охоплення послугою поводження з побутовими відходами. Такі кластери покриватимуть територію кількох районів області, а відтак — кількох громад. Реалізувати регіональний план у цій частині можна буде виключно через співробітництво громад. Але як це зробити, якщо співробітництво є винятково добровільним? Потрібні правильні “меседжі” від влади, а також фінансові стимули”.

Захід проводиться Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за підтримки Проекту «Реформа управління на сході України», що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.