«Доброго дня, шановна редакціє! Я завжди сумлінно сплачувала плату за газ. Восени 2017 року встановила в себе вдома індивідуальне опалення. Усе офіційно, наша газконтора видала усі дозволи. Але нещодавно стався сюрприз…

Приходить до мене жіночка. Відрекомендувалась контролером «Вінницягазу». І відразу в лоб — у вас заборгованість більше півтори тисячі гривень, яку треба терміново сплатити. У випадку несплати — додому приїжджає бригада і відключає газопостачання! Питаю у контролера — а звідки ви це взяли, я офіційно сплачую кошти, ось відомості про сплату. Жінка тицяє мені якийсь папірець із даними газконтори, але жодної мокрої печатки. Мусите платити, а я нічого не знаю, моя справа повідомляти про борги! А таких боржників у мене ще 300!

Я почала вимагати, аби вона набрала когось із своїх керівників… Вона набрала номер… На іншому кінці слухавки жінка не назвала імені, ані прізвища, ані посади й пробубоніла швидко, що це все пов’язано із тим, що декілька років тому було встановлено низькі тарифи на газ… Втім, цю постанову оскаржили в суді.. Тож кожен винен гроші! Я не встигла запитати, чому, коли я рік тому робила офіційно автономне опалення, у газконторі мені ніхто й словом не заїкнувся за борг…

У мене є запитання до керівництва облгазу. Чому ваші підлеглі ходять «вибивати борги», тоді як на це немає юридичних підстав? Та й борги неіснуючі, а замість офіційного документу й повідомлення якась «фількіна грамота»? Чи, може, так цілеспрямовано «розводять» довірливих вінничан на кошти, користуючись їхньою неграмотністю? Це ваша ініціатива чи самодіяльність підлеглих? І, може, навчите їх елементарній людській етиці та культурі спілкування? Чи наступного разу викликати поліцію й писати заяву про шахрайство?

З повагою,
вінничанка та законослухняна громадянка Алла Романівна»

Коментар прес-служби ПАТ «Вінницягаз»:

– 29 квітня 2015 року Кабінетом міністрів України була прийнята постанова № 237, якою були удвічі занижені норми споживання природного газу для споживачів, які не мають лічильників. У січні 2016 року ця постанова була скасована в судовому порядку.

Після цього ТОВ «Вінницягаз Збут» було проведено перерахунок за період дії постанови та надіслано повідомлення споживачам. На сьогодні ці нарахування є, і у нас немає правових підстав їх скасувати. Компанія надсилає повідомлення про наявні нарахування за вказаний період, але не включає їх у Єдиний рахунок Центру муніципальних систем управління. Повідомлення поки що носять інформативний характер. Чекаємо додаткових роз’яснень з цього приводу.