П’ять новеньких автомобілів екстреної медичної допомоги — три реанімобілі категорії «С» марки «Citroen» та два авто екстреної допомоги китайського виробництва отримала Вінниччина через Державний фонд регіонального розвитку і співфінансування з обласного бюджету.

Кілька днів тому директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович спільно з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм передавали ключі медикам. Втім, це лише невелика частинка від чималої потреби нових автомобілів. В області маємо 189 автомобілів екстреної медичної допомоги. З них лише 85 придатні до використання.

– Ми маємо попередню домовленість з Міністерством охорони здоров’я і Кабінетом міністрів та сподіваємось, що Вінницька область потрапить в експеримент, який буде реалізовуватись у декількох областях України, що стосується побудови системи екстреної медичної допомоги. На це виділяється майже 1 млрд гривень, — розповів голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

Нові реанімобілі обладнані за останніми вимогами часу: тут є апарат штучної вентиляції легень — «шевел»; інфузомат – насос, який подає дозування ліків; відсмоктувач; дефібрилятор; кардіомонітор; підігрівачі розчинів для внутрішньовенної дифузії; пневмоматрац; кисневі балони; інгалятори; щит, ноші. В такому авто можна надавати не лише екстрену допомогу, а й проводити оперативні втручання у дорозі.

Авто французького виробництва використовуватимуть на території всієї області, а автівки китайського виробництва передали на міську підстанцію, оскільки в місті кращі дороги. Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф обслуговує 1,6 мільйона населення. У системі екстреної медичної допомоги області працює 1763 особи.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА