Фантастичну і бюджетну вечерю у стилі «Подільська осінь» приготував для проекту «13 шефів» Андрій Леженко із «Аури»…

Важко повірити, що всі ці міні-шедеври – дарунки щедрого врожаю рідної подільської землі. І по ціні вони в десятки разів доступніші за імпортні суші, хамони та авокадо! Адже гарбузи нині на базарі по 2 гривні, яблука по 4, а каштани просто валяються у скверах Вінниці…

– Це перша вечеря проекту «13 шефів», де кухар використав 100-відсотково продукти Вінниччини. Я вражена, як Андрій зміг створити таку смакоту! — розповіла гастрогід Вінниччини Олена Павлова. – Бо сом був дуже смачний, але щоб із вінницьких каштанів готували!

– І які на смак каштани?

– Андрій виварював їх 4 години в цукровому сиропі, щоб забрати природну гіркоту… І кожні 15 хвилин міняв сироп! Тому погрався він із пюре з каштанів до м’яса серйозно, але воно було того варте! Так само горіховий соус із ліщини до риби – це окрема тема для захоплень…

– А сам подільський гарбуз готували?

– Так! Це був автентичний десерт Поділля! Досить простий та смачний… Коли в запечене яблуко шеф поклав солодкий сюрприз – солодкий крем із шматочками гарбузової м’якоті.

– Вже 10 місяців ми прищеплюємо провідним кухарям Вінниці та області «любов» до сезонних і локальних продуктів, але власники ресторанів все говорять про бізнес. Мовляв, на цих гарбузах і яблуках грошей не заробиш… А в сусідньому Хмельницькому ресторатори навчались подавати і заробляти на «бабусиних» рецептах, а ми досі практикуємо італійські чи японські кухні з імпорту… Я думаю, що саме після подільських смаків від Андрія Леженка до кращих закладів нарешті дійде, що саме це наша головна гастро-фішка!

– Виходить, що 30 жовтня можна смакувати подільську осінь без всяких Хелоуїнів?

– Так, бо насправді це Велесова ніч! А осінній гарбуз йде на десятки страв: від гарбузової каші, супчику – до жовтогарячого варення, чіпсів та пиріжків із гарбузом!

Фото Максима Кушки