Це особливе село. Таких всього два у цілій Україні. Одне — десь на Чернігівщині, друге у нас. На фестивалі територіальних громад делегація Серединки вражала своєю оригінальністю.

Найпершим чином «зачіплялися» гості фестивалю за… в’язаного кавуна. Нічого дивного, пояснювали серединчани. Кавун у них — улюблена ягода хоча б тому, що тут вже більше 50 років господарюють Кавуни. Спочатку батько Федір Кавун, рідний брат того самого Василя Кавуна, слава про котрого вийшла далеко за межі колишнього Радянського Союзу, котрий представляв у 1967 році село Шляхову як зразок сільськогосподарського підприємства на міжнародній виставці у Монреалі.

Тепер у Серединці керує ТОВ «Прогрес» син Федора, Олександр Кавун. Він працює за світовими технологіями, у нього — найновітніша техніка.

– Село майже 350 років тому заснував козак Середа на березі малопомітної річечки Гнилички. – розповідає Олександр Кавун. – Виявилося, що до того як світ домовився ділити земну кулю тільки по екватору і по нульовому меридіану, тобто по Грінвічу, вся картографія Російської імперії будувалася від Пулковського меридіану. Саме на ньому розташувалися столиці чотирьох держав: Санкт-Петербург, Київ, Стамбул і Каїр. А між ними — Серединка.

– У Серединці навіть вода тече у зворотному напрямку. Магія! — додає заслужений журналіст України і, до речі, один з шести почесних громадян Серединки Петро Маніленко. – Тут під Новий рік керівництво села вітає кожного мешканця буклетом-листівкою з побажаннями і найбільш пам’ятними фото з подій, котрі відбувалися протягом року. Щороку на Спаса у Серединці — свято села. І ляльки тут особливі. Їх виготовляє Людмила Мельничук. Одним словом, бершадська Серединка вражає. Та чи не найбільше вражають наші чудові сільські люди, котрі корінням вросли в українські землю. Більших патріотів не знайдете ніде.