Вже листопад надворі, а справ на ділянці не поменшало. Від того, як ви підготуєтеся до наступного сезону, істотно залежить урожай.

На початку місяця слід обприскати кущі та дерева концентрованим розчином мінеральних добрив. Можна взяти будь-яке з них, але дешевше і простіше скористатися сечовиною (карбамідом). Буде потрібно 700 г на 10 л води. Якщо у вас немає мінеральних добрив, скористайтеся кухонною сіллю, але солі потрібно 1 кг на 10 л води. Обприскувати слід не тільки надземну частину, а й грунт під посадками. Починати треба з самих кінців гілок, оскільки саме там відклала яйця попелиця. Потім обприскати всі гілочки, їх розвилки, оскільки в розвилках і тріщинах кори зимують багато шкідників. Тому ретельно слід обприскати стовбури і стебла. Якщо на деревах ще висить листя, обприскування робите прямо по листю.

Влітку таке обприскування робити не можна, воно викличе хімічний опік не тільки у листя, а й у зав’язі. Хімічні опіки при обприскуванні отрутохімікатами підвищеної концентрації, а також термічні опіки при сильних заморозках проявляються у вигляді опуклих «родимих» плям і «бородавок» на плодах.

Чи треба поливати сад восени? Треба, якщо кінець літа і початок осені були посушливими. Не можна, щоб рослини пішли під зиму зневодненими. У цьому випадку є велика небезпека вимерзання їх у сувору зиму.

Листя прибирати не слід. Навпаки, треба згрібати її під посадки по периметру крони, щоб утеплити зону сисних коренів. У лісі листя ніхто не прибирає, і гумус у грунті накопичується, а не зменшується. Треба зрізати і прибрати в компост надземну частину багаторічних квітів, тільки якщо вони хворі.

Але якщо листя здорове (а воно буде у вас саме таким при регулярному використанні «весняного коктейлю» протягом сезону, причому цілком достатньо робити це обприскування всього раз на місяць), то залиште багаторічні квіти стояти до самих морозів. Морозом роздере стебла, і вони прикриють кореневища самі і, крім того, затримають сніг.

Наприкінці місяця зробіть укриття над трояндами, клематисами, хризантемами, підгорніть півонії, флокси, іриси, якщо цього ще не зробили.

Звільніть стовбури і скелетні гілки дерев від лишайників. Для цього зробіть 7-10%-ий розчин залізного купоросу (1 столова ложка купоросу на 300 мл води) і нанесіть цей розчин на лишайники. Через кілька днів вони самі впадуть на землю.

У приміщення заглядають миші, зазвичай вони бігають уздовж стін, тому розкладіть у декількох місцях біля плінтусів приманку-отруту. Кішки і собаки таких мишей, як правило, не їдять, тому й небезпеки для інших тварин немає.

Якщо ви боїтеся застосовувати такий корм, то обприскайте плінтуси нашатирно-анісовими краплями або розсипте уздовж стінок насіння чорнокореню. Миші не люблять запаху анісу, а насіння, чіпляючись за шкірку, викликає у гризунів нервовий стрес – миші покинуть ваш будинок.

Народні прикмети погоди на листопад:
– Яка погода в листопаді, така і в квітні.
– Ясна безхмарна погода в листопаді — ознака скорого пониження температури.
– Тривалі і сильні похолодання у листопаді – до суворої зими.
– Якщо на початку листопада випав сніг – до ранньої весни.
– Багато снігу – до багатого хліба.
– Листопад сухий і ясний для наступного року небезпечний – несприятливий для майбутнього врожаю.
– Якщо в листопаді багато дерев не скинули листя – до довгої зими.
– Комарі у листопаді – бути м’якій зимі.