У п’ятницю вінницькі співробітники СБУ повідомили про те, що за отриманою оперативною інформацією ними було викрито протиправну діяльність угруповання, яке організувало контрабандне ввезення та нелегальний збут в Україні лікарських засобів сумнівної якості для онкохворих. Одним словом — фальсифікат. Хоча коштували вони дуже дорого. Провели обшуки в медичному закладі, за місцем роботи і проживання лікарів та постачальників.

– Оперативники спецслужби задокументували, що ділки налагодили постачання з країни-агресора великих партій незареєстрованих в Україні медичних препаратів для реалізації онкохворим у Києві, Дніпрі, Харкові, Хмельницькому та Вінниці. Товар, що надходив міжнародними поштовими відправленнями, «розповсюджувався» за сприяння лікарів регіональних онкологічних диспансерів. Співробітники СБ України встановили, що фальсифіковані ліки для потреб онкохворих також завозились зловмисниками з Туреччини та Індії. Під час проведення санкціонованих слідчих дій у фігурантів справи у Вінницькій, Дніпропетровській, Київській та Хмельницькій областях правоохоронці вилучили сотні упаковок незареєстрованих в Україні контрабандних лікарських засобів.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 305 та ч. 2 ст. 321-1 Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.

У обласній прокуратурі розповіли нам, що таблетки та ін’єкції з-за кордону доставляли поштою. Таким чином були порушені правила перевезення.

– Кожен препарат повинен зберігатися при певній температурі в спеціальному холодильнику. Якщо цього не буде, через деякий час він втрачає лікувальні властивості. Може навіть нашкодити пацієнту, — каже прес-секретар установи Ірина Вихованець. — Під час обшуків у Вінниці було вилучено сотні упаковок ліків. Які саме ліки – поки невідомо. Усі результати будуть відомі лише після ретельної експертизи. Поки що нікому про підозру не оголошено.

Головний лікар «Подільського регіонального центру онкології» Володимир Шамрай на сьогодні поки що утримується від коментарів. Варто дочекатись результатів слідства та експертиз. Медик запевнив, що як тільки вони будуть відомі, надасть свій коментар. Нам вдалось поспілкуватись із колегами Володимира Шамрая, які на правах анонімності ось що розповіли.

– Дійсно був проведений обшук в онкоцентрі і нині викликають на допити лікарів. Обшуку в помешканні головного лікаря та колег не було.

Більш того, у медзакладі у Вінниці нічого підозрілого під час обшуку не знайшли і не вилучили, лише два журнали, — розповіли нам лікарі. — Чомусь дивує, що акцент роблять лише на Вінниці, хоча в інших містах були проведені такі ж слідчі дії. Цю ситуацію розглядаємо як замовлення знищити заклад, дискредитувати його. Презумпцію невинуватості ще ніхто не відміняв.

Чомусь ніхто не помічає проблему, що у нашій країні потрібні чимало вкрай необхідних ліків, але вони чомусь не внесені до національного переліку медичних засобів для сучасних схем лікування онкохворих. То, може, від безвиході люди змушені ввозити їх нелегально? Дивно, що жоден із правоохоронних органів не розслідує службову халатність співробітників МОЗ. Зрозуміло, що дана ситуація дуже неприємна, бо сильно нашкодила репутації колективу Вінницького онкоцентру ще без жодного вироку суду, – заявляють співробітники онкоцентру.

Віталіна Трудько