Об’єднавчий собор, на якому мають оголосити про створення єдиної Української православної церкви та обрати її предстоятеля, відбудеться  вже 22 листопада. І відбутися він може у Софійському соборі у Києві.  Про це заявив колишній прес-секретар предстоятеля УПЦ МП, а нині керівник проекту відкритого православного університету Святої Софії протоієрей Георгій Коваленко. Він переконаний, що всі помісні церкви будуть намагатися зробити все, аби цей конфлікт не виріс на загальносвітовий рівень.

Утім скандал виник кілька днів тому, коли ієрархи УПЦ МП, зібравшись на  екстрений Собор, ухвалили постанову, в якій назвали недійсним рішення Синоду Вселенського патріархату про визнання предстоятеля УПЦ КП Філарета і Української автокефальної православної церквами Макарія канонічними єпископами, а також відмовилися приєднуватися до єдиної помісної церкви. З 83 ієрархів тільки Митрополит Вінницький і Барський Симеон не поставив свого підпису під цим документом. Через ухвалену постанову представники УПЦ МП не прийшли на зустріч з Президентом, про яку раніше домовлялися. Однак Митрополит Вінницький і Барський таки мав розмову з Петром Порошенком.

В інтерв’ю  інтернет-ресурсу  Віниця інфо. Владика Симеон зазначив:

“ – Я завжди був сторонником автокефальної церкви і в даному разі ще є час і можливість не тільки мені, а й багатьом архієреям нашої церкви прийняти рішення для себе особисто. Ми маємо обдумати це питання, а вирішить це Собор. Постанова включає в себе 12 пунктів. З окремими я згідний: там сказано про церкву, про її місію у житті нашої України, нашого народу. Але є пункти, з якими не погоджуюся. В першу чергу, це розірвання євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. Друге – про покаяння тих, кого ми називаємо розкольники.”

Розповів він і про зустріч  з Президентом, на котру прийшов  ще з двома ієрархами Московського патріархату – митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром (Драбинко), і  архієпископам Новокаховським і Генічеським Філаретом.

Я був на цій зустрічі і зрозумів, що дуже багато втратили наші владики-архієреї, які не почули слів Президента. Я не кажу, що їх переконали б у чомусь, але вони отримали б відповіді на запитання, які поставили б главі держави — розповів Владика Симеон, – Не хочу виходити на рівень геополітики. Ми говоримо за церковні питання. Ми знаємо тільки одне, що 15 жовтня, після рішення Константинопольського синоду синод МПЦ прийняв рішення, щоб перервати спілкування. Господь керує, а не ми.

Про те, що саме його кандидатуру розглядають як ту, що може очолити українську автокефальну помісну церкву , Владика Симеон сказав: “ На майбутньому об’єднавчому Соборі, де буде створено помісну православну церкву, виберуть її предстоятеля. Кожен з учасників Собору може  чолити автокефальну церкву , в тому числі і я.”