Нині стало відомо, що на початку листопада затримали снайпера «Омеги», якого підозрюють у вбивстві активіста на Євромайдані, зокрема театрального режисера Олександра Храпаченка. Журналісти дізналися, що затриманий – Дмитро Хміль.

Відомо, що Дмитра Хміля затримали напередодні його дня народження, свої 38 років він зазначив в СІЗО. Як вдалося нам з’ясувати, Дмитро – учасник АТО. У його селі про нього відгукуються добре.

Зразковий учень: що кажуть односільчани

Людмила Козир, депутат Кордилівської сільської ради, розповіла нашим журналістам, що знає Дмитра Хміля, він боєць АТО, додала, що займається зброєю.

«Дмитро навчався в школі дуже добре, характеризується хорошою людиною, батьки живуть теж в Корделівці. Здається, що зараз він у Києві», – каже Людмила.

Зірка змагань снайперів: перемагав росіян

Дмитро Хміль регулярно брав участь у міжнародних змаганнях снайперів і був «зіркою» ЗМІ. У 2010 році він у званні капітана виграв 5-й міжнародний снайперський турнір зі стрільби, випередивши суперників з «Альфи»  СБУ, УБОЗ і ГУР Міноборони.

У замітці «України молодої» чітко сказано – він служив в «Омезі»: «Оголошують імена переможців. «Омегівці» – старший лейтенант Назарій Пастернак і капітан Дмитро Хміль – набирають 291,5 і 271,5 бала відповідно».

Також фото українського снайпера з підписом «Фото: Дмитрий Хмиль, Национальная гвардия Украины» в якості ілюстрації до новини про те, що українські снайпери будуть одягатися в форму німецького виробництва, використовував сайт lenta.ru в 2014 році.

Більш того – він «захищав честь» України на стрілецьких змаганнях в Угорщині навіть у 2017 році! Разом з Олександром С. він був визнаний кращою снайперської парою Європи. З чемпіонату світу серед поліцейських і військових снайперів Police and Military Sniper World Cup 2017 вони привезли в Україну перше місце.

У мережі новину про це поширювали під заголовком «Російських снайперів в Угорщині опустили по самі «не хочу». Правда, там, публікуючи таблицю з результатами стрільб, приховали імена українських учасників.

Але журналісти знайшли оригінальне фото таблиці, а також фотографію самого Дмитра Хміля з кубком та золотою медаллю. Особа на цьому знімку схожа на фото Дмитра Хміля, яке є на сайті lenta.ru. Там, правда, людина сфотографована в профіль, а очі сховані кепкою.

Журналісти знайшли відео з нагородженням учасників цих змагань.

Також Дмитро Хміль брав участь в подібних змаганнях у вересні 2018 року в Болгарії в складі пари №21. Судячи з усього, вони стали учасниками скандалу з російською збірною, який активно обговорювався на російському форумі forum.guns.ru. У підсумку всі погодились, що претензій до українських стрільців немає, а ось поведінку росіян засуджували.

Втім, поза змаганнями, в українців з росіянами (які теж є силовиками), судячи з усього, стосунки абсолютно дружні. Принаймні, «двійка» Хміля невимушено фотографується з російськими снайперами.

Журналісти «КРАПКИ» ідентифікували Дмитра Хміля на фото, які публікували під час змагань в Болгарії. Цікавий збіг – на чемпіонатах Дмитро Хміль перемагає з гвинтівкою того ж калібру, що був у гвинтівки, яка фігурує в судовому реєстрі у справі щодо вбивства Олександра Храпаченка (тоді учасника Майдану вбили з гвинтівки «ТS.М308»).

До речі, близькі Дмитра Хміля, схоже, підтримують силовиків, які розстрілювали Майдан. Користувач Ярослав Хміль, з яким Дмитро дружить на Facebook, через 5 днів після його затримання (8 листопада 2018 року) опублікував картинку з фотографіями вбитих силовиків, і підписом: «Як пояснити сім’ї, що їх батька, чоловіка, сина чи брата, який чесно виконував свій обов’язок, убив «герой» України?».

Ультракваліфікація

Учасники змагань про українських снайперських «двійках» відгукуються як про фахівців екстра-класу. Зокрема, в 2018 році після вересневих змагань (на які їздив Хміль) в Болгарії на форумі popgun.ru учасник під ніком SergeyDOK зазначив дуже важливу деталь: «Команда України дуже сильна і розумна. Хлопці взагалі майже не помилялися. На 1 тис. м 4 рази всадив».