В хігургучному корпусі «Пироговки», яка скоро має отримати фінальне обладнання на 90 мільйонів, 16 листопада зібрався весь «генералітет» медицини України. Адже у   Вінниці в “пироговці” прем’єр Володимир Гройсман та міністр охорони Уляна Супрун дискутували із колегами про «Трансформацію хорони здоров’я», всі плюси та мінуси реформи української медицини.

Цікаво, що риторика від прем’єра і Уляни Супрун часто не співпадала із настроями .  медбомонду з усієї України…

Особливо скаржились на проблеми, депутатів та нагинання «через коліно» місцеві мери, які у свої громадах досі не змогли розібратись із лікарнями та дисципліною по підписанню декларацій із сімейними лікарями. Тому актова зала в хірургічному корпусі часто гуділа як вулик, а пару раз вибухала оплесками за «правуд матку»…

Водночас, у мера Вінниці та губернатора в очах явно читались 90 мільйонів на закінчення оснащення довгобудної хірургії в «Пироговці».

Водночас, Гройсману в рідній Вінниці в компанії Уляни Супрун показали центр ПМСД на Тяжилові, зустріли гостей із Кабміну із студентами медичного університету… І на диво почали ВІП-нараду в пироговці без запізнень о 12.00…

Цікаво, що з перших хвилин Гройсман у Вінниці просив чиновників не вставати під час його заходу до зали… Але дехто як по команді підірвався! Совок чи все таки повага до начальника, хоч і для декого молодшого за віком?

Поки прем’єр і пані міністр звітували про роботу за останній час із розмов у рядах стало зрозуміло,що у половини головних лікарів та менеджерів від медицини у залі на зустрічі відсутні декларації з сімейним лікарем! Рівень довіри до колег!

В Грйосман одразу заявив про + 41 мільярд на децентралізацію і +15 на медицину пообіцяв Гройсман в бюджеті-2019. І обіцяв додати 7 млрд. із фонду регіонального розвитку

А ще + 13 кардіоцентрів відкриють в Україні в 2019-му до 26 існуючих – заявив він у Вінниці

Водночас, за словами Супрун – Дніпро, Мелітополь, Херсон, Кропивницький і Прилуки – “лідери” серед 28 аутсайдерів по деклараціях із сімейними лікарями

Уляна із Кабміну визнала, що 15 українців померли від кору в Україні цього року і 5 в минулому … Це ганьба на європейської України!

Із решти тез біли цікавими такі:

66,1% вакцинація по Вінниччині… Середній показник, бо на Донбасі 71-74%.

Зате 71% вінничан уже «домовились» із сімейними лікарями!

А Олег Петренко – випускник вінницького медуніверу із 4-го гуртожитку та голова Національної служби здоров’я детально звітував про 2,5 мільярди виплат по деклараціях із сімейними лікарями. І похвалив Вінниччину за 71% підписантів..

– Нині ми в букетно-конфетному періоді! Всіх залучаємо до договорів! – звявив Олег Петренко у Вінниці про розвиток НацСлужби здоров’я.

Та заявив, що третя хвиля укладання договорів із сімейним лікарем із 26.11 до 26 грудня 2018!

Окремо Олег Петренко у Вінниці похвалиив Немирівську лікарню, як одну із кращих в Україні по підписанню угод із сімейним лікарем!

А ще заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк у Вінниці на нараді за участі прем’єра Володимира Гройсмана наказав лікарям вчити комп’ютери! Бо із 2019-го на всіх чекає IСPС2 . Це коли всіх лікарів у 2019-му почнуть переводити із паперу на електронну картку пацієнта, е-рецепт, е-лікарняний та

е-направлення. Говорив заступника Супрун у Вінниці й про обов’язкові «Сервіси» в лікарні- вай-фай, чисті туалети, зони очікування, пандуси, освітлення і он-лайн запис! Це фантастика чи фантазія від на нараді за участі прем’єра. В ццей час чулись за спиною в залі зітхання «генералів» вітчизняної медицини, які, мабуть, вважають виступ Павла Ковтонюка а-ля фентезі “болтовнею” із трибуни. Чути приглушений сміх… У квітні замУляни обіцяє розібратися із саботажниками, але заперечення вже звучать із зали. Бо з Києва легко бачити туалети, вай-фай і пандуси у Піщанці та Погребищі…

у фіналі наради Грйосман наїхав на легендарні Горішні Плавні за статус міської лікарні… Але із наїзду Гройсмана плавно з”їхала заступник мера Плавнів, яка прозвітувала про рішення сесії і “все буде добре вже до нового року!”.

А коли Гройсман у Вінниці похвалив губернаторку Харківщини як одну із найсильніших керівників областей! Вінничанин Коровій напружився і задумався… І від цього губернаторського тепла і хвилювання стало гаряче навіть прем’єру! Тому Гройсману довелось при всіх озвучити крмплімент своєму екс-заступнику мера… Жарт вдався!

І «відпалив» правду-матку Валерій Хмельнюк – мер-мамонт з Іллічівська-Чорноморська, що 25 років керує, просив у Вінниці Гройсмана і Супрун віддати лікарню…

Мер Умані дякував урядовців за гроші на Софіївку та лікарню…

А голова Бердичева в кінці наради отримав від Гройсмана “люлей” – слухайте чи вийдіть!

В цей день у Вінниці на нараду медиків звучало багато обіцянок, сміливих прогнозів та перспективних цифр… Але все одно всі думали та бажали один одному здоров‘я, яке часто не залежить від міністра чи головного лікаря!

Фото Сергія Хіміча