Про це добре знає Владислав Смірнов, студент четвертого курсу Технологічно-промислового коледжу Вінницького національного аграрного університету. Його спеціальність «Зберігання, консервування та переробка м’яса».

– Дуже цікавою стала для мене поїздка у Німеччину. Програма міжнародного стажування студентів нашого коледжу дозволила мені протягом 3-х місяців працювати на сучасному м’ясопереробному підприємстві з виробництва напівфабрикатів у місті Даненберг. Окрім корисного досвіду, я отримував непогану заробітну плату — 1200 євро на місяць.

– Так чим же німецькі сосиски відрізняються від українських?

– Вони смачніші. По-перше, в Німеччині більш сучасне обладнання. Наприклад, на заводі «Броварські ковбаси», де я проходив практику, сосиски виробляють на напівавтоматах із застосуванням ручних операцій. А в німців виробництво сучасне, автомат сам все робить. Фарш для наповнення сосисок у них вищої якості. До того ж німці дуже дисципліновані, не допускають порушень технології і недостач.

– А в нас є недостачі?

– Так. Нам розповідали викладачі про схеми, коли просторочену продукцію переробляли разом з якісною сировиною. Мені небайдужа якість харчової продукції, тому я обрав професію технолога.

– Якщо у Німеччині ти отримував 1200 євро, то яку зарплату матимеш в Україні?

– До закінчення коледжу залишилось 3 місяці, які в рамках дуальної освіти я проведу, працюючи на м’ясопереробному підприємстві «Феракс», під Києвом (з ним ТПК ВНАУ уклав відповідні угоди). Продовжуючи навчання, я вже зможу отримувати зарплату в розмірі 10 тисяч гривень на місяць, а в майбутньому (при укладанні довгострокової угоди з підприємством на 3 роки) буде значно більше.

Я вже маю робітничу професію — контролер харчової продукції 2 розряду і можу працевлаштуватися вже зараз. Але мрію про вищу освіту і після закінчення коледжу планую вступати до Вінницького національного аграрного університету.